Z racji tego, że studiowałem na UJ i na AGH, powiem tak... na UJ może być z tym duży problem.
Podstawowym problemem jest zgodność przedmiotowa, aby kontynuować studia 2 stopnia, musisz mieć wymaganą liczbę ECTS- punktową i spełnione warunki pewnych przedmiotów, więc czasami jest to niemożliwe, chyba, że w trakcie studiowania na kierunku sztucznej inteligencji i zrobieniu licencjatu w trakcie tych 3 lat, dobierać będziesz wymagane przedmioty na Informatykę stosowaną (byłem na stosowanej i na INFIE klasycznej, zwykłej), ze stosowanej musiałem dobrać więcej fizyki, logikę dla matematyków i kilka przedmiotów ścisłych, które inne kierunki nie miały.
Punktowo ECTS było podobnie, więc chociaż tyle, że nie musiałem szukać dziwnych przedmiotów dodatkowych, albo tych trudniejszych o większej liczbie punktów, aby otrzymać zgodność. I zazwyczaj w kwestii ECTS nie ma problemu, ale są wymagania przedmiotowe, to wszystko sprawdzisz na USOsie, gdyż co roku się coś zmienia zapewne, dlatego przeglądnij podstawy programowe dla twojego kierunku, sprawdź podstawy wymagań kierunku 2 stopnia informatyki stosowanej i będziesz wiedział jasno, jakich przedmiotów Ci brakuje, jakie musisz dobrać w trakcie studiowania i tyle.