• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia sztuczna inteligencja

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
113 wizyt
pytanie zadane 16 maja w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez it_atari Początkujący (490 p.)
Hej, od przyszłego roku akademickiego chciałabym zacząć studia I stopnia na kierunku sztuczna inteligencja na UJ. Następnie po zrobieniu licencjata ze sztucznej inteligencji chciałabym zacząć studia II stopnia na kierunku informatyka stosowana. I stąd moje pytanie - czy mogę mieć licencjat z SI i zrobić magistra z informatyki czy muszę skończyć też licencjat z informatyki aby robić z niej magistra? Nigdzie nie ma napisane czy można robić magistra mając licencjat ze studiów pokrewnych. Jeżeli ktoś wie jak to działa to proszę o odpowiedź.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 maja przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)

Z racji tego, że studiowałem na UJ i na AGH, powiem tak... na UJ może być z tym duży problem.

Podstawowym problemem jest zgodność przedmiotowa, aby kontynuować studia 2 stopnia, musisz mieć wymaganą liczbę ECTS- punktową i spełnione warunki pewnych przedmiotów, więc czasami jest to niemożliwe, chyba, że w trakcie studiowania na kierunku sztucznej inteligencji i zrobieniu licencjatu w trakcie tych 3 lat, dobierać będziesz wymagane przedmioty na Informatykę stosowaną (byłem na stosowanej i na INFIE klasycznej, zwykłej), ze stosowanej musiałem dobrać więcej fizyki, logikę dla matematyków i kilka przedmiotów ścisłych, które inne kierunki nie miały.

Punktowo ECTS było podobnie, więc chociaż tyle, że nie musiałem szukać dziwnych przedmiotów dodatkowych, albo tych trudniejszych o większej liczbie punktów, aby otrzymać zgodność. I zazwyczaj w kwestii ECTS nie ma problemu, ale są wymagania przedmiotowe, to wszystko sprawdzisz na USOsie, gdyż co roku się coś zmienia zapewne, dlatego przeglądnij podstawy programowe dla twojego kierunku, sprawdź podstawy wymagań kierunku 2 stopnia informatyki stosowanej i będziesz wiedział jasno, jakich przedmiotów Ci brakuje, jakie musisz dobrać w trakcie studiowania i tyle. 

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 638 wizyt
pytanie zadane 7 października 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez SZ597 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,329 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez New_User7986 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 714 wizyt

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,305 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...