• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki komputer na uczelnię, do pracy i podróży?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
394 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2024 w Sprzęt komputerowy przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
Potrzebny mi laptop 2w1 z dotykowym ekranem, który łatwo zmieszczę w torbie, i który będzie długo działać na baterii. Zależy mi na tym aby podzespoły były firmy AMD. Potrzebny mi sprzęt żeby odpalać phpstorma, firefoxa, dockery, neovima, teamsy, zoom, skype. Wirtualek ani gier nie będę odpalał.

Znalazłem takie coś
1. https://www.x-kom.pl/p/1188555-notebook-laptop-133-hp-probook-x360-435-g10-ryzen-7-7730u-16gb-512-win11p.html
2. https://www.x-kom.pl/p/1188554-notebook-laptop-133-hp-probook-x360-435-g10-ryzen-5-7530u-16gb-512-win11p.html

Dobre to są sprzęty? Który z nich lepiej wziąć?
1
komentarz 13 maja 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)

Masz bardzo fajny budżet więc proponuję iść w Thinkpada laugh

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 maja 2024 przez mokrowski Mędrzec (158,200 p.)
wybrane 13 maja 2024 przez whiteman808

Najlepsza
Głęboko zastanów się, w jakim celu chcesz mieć ekran dotykowy. Przemyśl to jeszcze. Ja zwrócę uwagę na minus. Będziesz spędzał czas na "prztykaniu w aplikacje" które będą wyłącznie rozpraszaczami. Ok.. jeśli chcesz czytać, kup czytnik, jeśli chcesz pracować, kup sensowny laptop bez zbędnych opcji które konsumują czas i rozpraszają. Czcionki w aplikacjach, źle wyglądają utytłane tłuszczem z palca, a każdy ekran dotykowy zostawia go (mniej lub bardziej) na powierzchni. Rozwiązania X w 1, nie sprawdzają się aż tak szeroko jak się wydaje. Świadczą o tym choćby wyniki sprzedaży choćby Microsoft Surface. To moja sugestia.
komentarz 13 maja 2024 przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
No to chyba daruję sobie zakup tableta
+1 głos
odpowiedź 12 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Nie wiem po co Ci ta możliwość tabletu. Z doświadczenia wiem, że to średnio efektywna funkcja (ale może zbyt się przyzwyczaiłem do starszych rozwiązań).

Myślę, że będzie spoczko, choć poszukałbym coś z większą ilością miejsca, lepszą grafą i większym RAM'em. Ale może być moim zdaniem
1
komentarz 12 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
Ja ją doceniłem po czasie, siedzisz sobie na spotkaniach, albo np. w trasie, podróży i masz zdecydowanie większy ekran i bardziej poręczną forme trzymania i nauki, wygodnij mi się leży i trzyma PC jak książkę (w sytuacji kiedy mam Hp bardzo leciutki), niż jakby był rozłożony, też często funkcja ta powoduje, że obraz w tej formie jest zdecydowanie lepszy i przyjaźniejszy, to jeśli komuś nie odpowiada Czytnik to polecam

Grafika do pracy raczej mniej potrzebna niż procesor.
1
komentarz 13 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Ja ją doceniłem po czasie, siedzisz sobie na spotkaniach, albo np. w trasie, podróży i masz zdecydowanie większy ekran i bardziej poręczną forme trzymania i nauki

Hm, czyli po prostu nie doceniłem tej funkcji osobiście

Grafika do pracy raczej mniej potrzebna niż procesor

Chyba, że będzie chciał jakiegoś Blenderka odpalić. Ale racja, lepiej w procek pójść 

0 głosów
odpowiedź 12 maja 2024 przez Toxc Dyskutant (8,500 p.)

Potrzebny mi laptop 2w1 z dotykowym ekranem

Ja bym się zastanowił  czy się opłaca dopłacać ponad 2k zł do dotykowego ekranu. W cenie 5k można kupić np. MSI Bravo 17 Ryzen 7-7735HS/16GB/1TB RTX4060 144Hz

Dobre to są sprzęty? Który z nich lepiej wziąć?

https://www.x-kom.pl/p/1224664-notebook-laptop-156-hp-255-g9-ryzen-5-5625u-16gb-512-win11.html

0 głosów
odpowiedź 15 maja 2024 przez LongSong Początkujący (450 p.)

Witam,
uderzaj w NETBOOKA dobrych-sprawdzonych marek - maja dzis b. dobre moce jak kiedys Lapsy z duzymi matrycami... choc wielu producentow dzis tworzy tak je, aby cos sie w krotkim czasie skopalo - wiec nie liczylbym na taka bezawaryjnosc jak sprzety kilka lat czy nascie w stecz - i dobrze tez rozgladnac sie za Kozakiem, ale starszej generacji, gdzie wlasnie nie trafi sie na kwiatki tego typu jak w nowych sprzetach dzis...

tu masz sporo materialu/wiedzy wartego uwagi https://www.benchmark.pl/tematyka/jaki-laptop.html

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 961 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez icytower Bywalec (2,170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 888 wizyt
0 głosów
9 odpowiedzi 1,499 wizyt
pytanie zadane 18 października 2018 w Sprzęt komputerowy przez vanowikv13 Bywalec (2,740 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...