• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

WhatsApp - czy warto tego używać na komputerze z Windowsem 10?

0 głosów
1,417 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2024 w Systemy operacyjne, programy przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)
Witam.

Irytuje mnie korzystanie z WhatsApp'a na smartfonie, bo podczas prowadzenia rozmowy wideo ta przydatna aplikacja mocno zżera baterie. Jak wiadomo, aby korzystać z WhatsApp'a - to trzeba mieć koniecznie dostęp do internetu w telefonie. W ustawieniach telefonu muszą być włączone Dane mobilne, aby był aktywny LTE+. Gdy nie mam zamiaru korzystać z neta na smartfonie, to wyłączam Dane mobilne i bateria trzyma zdecydowanie dłużej, ale wtedy WhatsApp nie działa.

Podobno można korzystać z WhatsApp'a na komputerze z Windowsem 10, ale kiedyś czytałem na różnych forach, że ten komunikator internetowy zawiera różne wirusy i można sobie zasyfić system na komputerze.

Wiele lat temu przed WhatsApp'em popularnym komunikatorem internetowym był Skype, ale w tych czasach mało kto korzysta ze Skypa. Byłoby super, gdyby można było korzystać bez problemowo z WhatsApp'a na kompie z Win10, bo po pierwsze powiedzmy laptop jest ciągle podłączony zasilaczem do prądu (w warunkach domowych), a po drugie w laptopie mamy zdecydowanie większy wyświetlacz ekranu niż w jakimkolwiek telefonie.

Jeżeli warto używać WhatsApp'a na kompie z Win10, to byłoby super, gdybyście podali mi sprawdzonego linka do pobrania instalki tego komunikatora internetowego.

Czy ktoś z Was korzysta z WhatsApp'a na kompie z Win10/11 dla większego komfortu?

Czy warto tego używać na kompie wbrew różnym opiniom na forach?
komentarz 12 maja 2024 przez Velta Maniak (52,910 p.)
Na desktopie WhatsAppem można manipulować w wersji przeglądarkowej, nie trzeba się bujać z doinstalowywaniem czegokolwiek.
komentarz 13 maja 2024 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)

Podjąłem decyzje, że będę jednak korzystał z WhatsApp'a z tej wersji https://apps.microsoft.com/pl-pl/detail/9nksqgp7f2nh po pobraniu i zainstalowaniu na kompie.

Nie mam pojęcia co masz na myśli: WhatsAppem można manipulować w wersji przeglądarkowej, nie trzeba się bujać z doinstalowywaniem czegokolwiek.surprise

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (283,440 p.)
Tylko i wyłącznie przez https://apps.microsoft.com/pl-pl/detail/9nksqgp7f2nh App store.

Rozumiem, że nie wystarczy ci WhatsApp przez przeglądarkę? Ja swego czasu korzystałem, szczególnie, że nie mam facebooka już, instagram tylko tak dla siebie i wrzucania rzeczy z podróży sportów, więc generalnie to jedyny komunikator z którego korzystam, zarówno na telefonie jak i na PC.
NIe uważam tego, za coś niebezpiecznego , biorąc pod uwagę "bycia kowalskim",  natomiast nadal na WhatsUp należy uważać na Phishing, scam i tego typu rzeczy, bo niestety zgłaszanie często nie pomaga, zdarza się, że dzwonią dziwne telefony z przekierowaniem, ale ja nie odbieram i mało mnie to interesuje ,

Z drugiej strony o ile w przeglądarce działą WhatsUp na bazie - jesteś zalogowany, masz otworzoną kartę to jest okej, natomiast nie korzystałem z aplikacji na PC bezpośrednio i nie wydaje mi się, żeby miało to jakie kolwiek porównanie do np. Skypa, tzn działało jak "samodzielna aplikacja"

Jeszcze opcja jest instalacji  https://www.youtube.com/watch?v=xc-stu6rAAE
komentarz 12 maja 2024 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)
Dla mnie to obojętne czy będę korzystał z WhatsApp'a przez przeglądarkę czy z tej wersji https://apps.microsoft.com/pl-pl/detail/9nksqgp7f2nh po pobraniu i zainstalowaniu na kompie.

Czy dla komfortu i bezpieczeństwa ogólnie lepszą opcją będzie korzystanie z WhatsApp'a z tej wersji podanego linka (po pobraniu i zainstalowaniu na kompie) czy korzystanie z WhatsApp'a przez przeglądarkę?
komentarz 12 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (283,440 p.)
bezpieczeństwo w Twoim przypadku będzie takie samo, chociaż rozważ dwie sytuacje "w przeglądarce musisz mieć cały  czas otwartą zakładkę", aplikacja będzie uruchomiana w tle.

Jedna będzie wpływać generalnie na większe obciążenie komputera przez przeglądarke, ale to i tak moim zdaniem mniej niż osobna aplikacja, która działa cały czas i musisz pamiętać o jej np. wyłączeniu. Z tego powodu tutaj pytanie "o komfort" jest kwestią predyspozycji Twojej, nie mojej.

Ku bezpieczeństwu skłaniałbym się zawsze, przez korzystanie z pomocą przeglądarki, im mniej aplikacji na PC tym lepiej.
Mam ostatnią kwestie do omówienia.

Jeżeli zdecydowałbym się korzystać z WhatsApp'a przez przeglądarkę - rozumiem, że działałoby to na podobnej zasadzie jak zalogowanie się na swojego facebooka z wbudowanym messengerem także poprzez przeglądarkę. Wspomniałeś, że taka opcja wpływa na większe obciążenie komputera.

Dawno temu instalowałem na telefon WhatsApp'a i pamiętam, że warunkiem koniecznym było podanie tam swojego nr telefonu.

Do przeglądarki Google Chrome dawno temu dodałem wtyczkę - uBlock Origin.

Mam 2 ostatnie pytania do Ciebie:

1. Czy zamierzając korzystać w WhatsApp'a przez przeglądarkę, to podczas rejestracji wystarczy podać swoje podstawowe dane (imię i nazwisko / nr telefonu) czy należy odznaczyć jakąś istotną opcję w celu uniknięcia czegoś uciążliwego (jakieś durne reklamy itd itd)?

2. Czy korzystając z WhatsApp'a przez przeglądarkę, to pisane tam wiadomości z kimkolwiek pojawiają się jednocześnie na zainstalowanym WhatsAppie w naszym telefonie?
komentarz 12 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (283,440 p.)
Nie zalogujesz się do aplikacji Whatsup, jeśli nie skonfigurujesz jej z telefonem z pomocą numeru, najpierw musisz to potwierdzić telefonem- tzw. że TY to TY.
Nie spotkałem się z reklamami w Whatsup, ale dla bezpieczeństwa oprócz regulaminu, niewymaganych rzeczy nigdy nie zaznaczaj- dobra rada i zasada.

2. Tak te konwersacje również będą dostępne na telefonie w czasie rzeczywistym.
OK, dzięki.

Teraz to już ostatnie pytanie do Ciebie:

Jeżeli zdecyduję się na korzystanie z WhatsApp'a przez przeglądarkę, to w pierwszej kolejności mam wejść w tego linka https://web.whatsapp.com/ czy lepiej wejść w innego linka?

Jak coś, to zapodaj mi odpowiedniego linka. Będę Ci wdzięczny.
0 głosów
odpowiedź 14 maja 2024 przez tubylec01 Obywatel (1,610 p.)
Polecam Opera + WhatsApp. Opera ma z automatu dołączony ten komunikator i chyba jedyne co jedyne co musisz zrobić to zeskanować kod QR telefonem.
komentarz 17 maja 2024 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)
Zainstalowałem Whatsappa na kompie i uruchamiam ten komunikator przez Google Chrome. Wszystko działa jak należy.
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2024 przez netteria.NET Początkujący (300 p.)
Jakie wirusy? Ja używałem lata na Windows 10, aktualnie na Windows 11 i na Debianie 12. Nigdy żadnych problemów z wirusami nie miałem. Nawet antywirus nigdy mi nic nie zgłosił. Może żyję w jakiejś błogiej nieświadomości ale serio lata go używam do kontaktów z Klientami i jest ok.

Podobne pytania

93,754 zapytań

142,715 odpowiedzi

323,363 komentarzy

63,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...