• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

plan jezyka programowania do uzywania na stronie - czy to dobry pomysł

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
279 wizyt
pytanie zadane 11 maja w Nasze projekty przez niezalogowany
witam, mam protse pytanie jestem w trakcie pisania strony i podstron  z moim własnym jezykiem programowania (pseudo jezyk)  gdyz nauczyłem sie juz sam pisac interpreter  strona ma byc bez logowania gdyz nie chce mi sie robic duzej polityki prywatnosci. tak to lenistwo . ale w trakcie pisania zaczełem sie zastanawiac czy to dobry pomysł i teraz mam pytanie co sądzice o tym pomysle ? (oczywiscie chodzi o strone udostepnioną a nie tak dla cwiczen )
1
komentarz 12 maja przez Oscar Nałogowiec (29,340 p.)
Skoro nie ma logowania, to jak przewidujesz takie operacje jak zapisanie kodu i jego wczytanie? U klienta? Bo byłoby trudno gdyby cały program należałoby napisać, przetestować na jednej sesji przeglądarki.
komentarz 12 maja przez Comandeer Guru (604,780 p.)
URL zmieści bardzo dużo ;) Np. playground TS-a jest całkowicie bezstanowy – wszystkie informacje trzyma w URL-u, np. → https://www.typescriptlang.org/play/?ts=4.4.4#code/MYewdgziA2CmB00QHMAUACA5AF1hbm6AlEA

Jak się zmieni dowolną literkę w hashu, to zmienia się kod.

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 maja przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)

Ty chyba sam nie wiesz, o co Ci chodzi, o co chcesz zapytać. Co to jest duża polityka prywatności? A czym będzie mała polityka prywatności? 
Nad czym się zacząłeś zastanawiać "i czy co, jest dobrym pomysłem"? 

Polityka prywatności to dokument określający jakie dane osobiste są zbierane od użytkowników Twojej strony, dlaczego i w jaki sposób zapewnia się prywatność

fragmentem mówiąc...
Więc o jest raczej dobra praktyka, jeśli twoim zamiarem jest przechowywanie czyiś danych ,tym bardziej wykorzystywanie. Natomiast to wszystko zależy, napisałbym, że jest to konieczne "JĘŚLI PRZECHOWUJESZ DANE WRAŻLIWE", ale w świetle prawa? 
Jak się okazuje, taka konieczność nie wynika bezpośrednio z rozporządzenia RODO "Ponadto nie istnieje w żadnym z przepisów obowiązek posiadania w serwisie wskazanego dokumentu." 

Więc nie musisz tego robić. Kompletnie nie wiem co ma do tego "pisanie strony w twoim języku" a nie innym, i tym bardziej nie rozumiem "treści nagłówku pytania". 
I teraz co ma też logowanie i jego brak? Bo jak nie ma logowania, nie zbierasz danych to nie robisz, totalnie chyba nie wiesz o co miało być pytanie 

komentarz 11 maja przez niezalogowany
ach pytam czy zribienie strony z mozliwoscią pisania w moim jezyku rpogramowania i uruchamiania go tam taki pseudo jezyl  było by dobre ps wiem co to polityka prywatnosci np : mam na stronie edytor console i przycisk start i w edytorze pisze w własnym jezyku który zaprogramuje  daje start i na consoli pokazuje wynik wiem jak to zrobic pytam czy to dobry pomysł
2
komentarz 11 maja przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)

dobry pomysł w stosunku do czego? Co by było złym pomysłem, rób co chcesz, to Ty jesteś twórcą... to pytanie nie ma sensu, tak jakby pytać: czy lody mam jeść łyżką z Ikei, czy może łyżką którą mam w domu, ale w sumie nie jest z ikei, nie wiem skąd jest, ale nadal jest to łyżka. 

ach pytam czy zribienie strony z mozliwoscią pisania w moim jezyku rpogramowania i uruchamiania go tam taki pseudo jezyl  było by dobr

Dobre do czego? Pisz jaśniej, sory ale tutaj ludzie nie maja po 12 lat jak Ty i ciężko im się domyśleć, co autor- ma na myśli, już pomijam problem twój z pisaniem i gramatyką.  

ta ok  rozumiem
komentarz 11 maja przez Panelinio Dyskutant (9,970 p.)

@Wiciorny, Chyba kolega sam nie wie za co się zabrać... Nic to, też nie ma mu co podcinać skrzydeł (nie mówię, że Ty to robisz), tylko sam sobie je podcina. Zamiast się zająć podstawami, nauką zwięzłego pisania i umiejętnością szukania rozwiązań na swoje problemy w necie to chłop już ma swój pseudo-język i piszę stronkę w nim. Za szybko i zbyt chaotycznie jak na moje :/

ta podstawy czyli ? które ?
komentarz 12 maja przez Panelinio Dyskutant (9,970 p.)
Chociażby serię odcinków u Pana Zelenta. Znajdziesz na YouTube.

A jak jesteś na kierunku technik informatyk to słuchaj nauczyciela i pogłębiaj zdobytą wiedzę
+1 głos
odpowiedź 11 maja przez Panelinio Dyskutant (9,970 p.)
Jak napisałem w komentarzu Wiciornego - nie ma co Tobie podcinać skrzydeł. Ale chłopie, poukładaj sobie za co się bierzesz dokładnie. Nie pisz tak chaotycznie, bo nikt Cię nie zrozumie.

A odnosząc się do Twojego pytania - może właśnie wpierw ogarnij sobie takie stronki do ćwiczeń. Lepiej takie stronki wrzucić tutaj do oceny i przyjąć konstruktywną krytykę niż udostępnić światu jakąś sklejkę z nie wiadomo czego i oberwać hejtem internautów. Poza tym taka stronka musiała by się jakoś przebić.

Szacun za cele, ale serio - powoli i z planem. Małymi kroczkami. W tydzień nie będziesz drugim Cukierbergiem czy innim Torvaldsem
ale ty nie rozumiesz ten jezyk nie ma byc jakis nie wiem co ma byc to stronka z mozliwoscią poprogramowania dla przyjemnosci ps.tym razem mam plan
1
komentarz 12 maja przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)

ten jezyk nie ma byc jakis nie wiem co ma byc to stronka z mozliwoscią poprogramowania 

tego fragmentu nie rozumiem, nie ma być jakis "nie wiem z możliwością" 

komentarz 12 maja przez Panelinio Dyskutant (9,970 p.)

@Mist, To równie dobrze możesz taką stronkę w Wordpressie postawić. Albo w Symfony. Nie potrzebujesz specjalnie do tego swojego pseudo-języka. Bo chyba chodzi Ci o taki swój online kompilator? Taki Visual Studio ale w sieci?

I proszę Cię, zadbaj o składnię zdań.

+1 głos
odpowiedź 12 maja przez Cor Angar Nowicjusz (160 p.)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale z tego co udało mi się odszyfrować to stworzyłeś w jakiś sposób swój własny język programowania, a teraz piszesz w nim stronę internetową i pytasz czy to dobry pomysł? Jeżeli tak no to według mnie jest to lipny pomysł. Po co tworzyć kolejny język programowania skoro jest już ich pełno i można w nich stworzyć praktycznie wszystko? Jeżeli interesujesz się programowaniem to polecałbym wybrać sobie któryś z już istniejących języków np C++, C# lub inny, a następnie zakupić książkę i porządnie ją przerobić (nie tylko przeczytać, ale również wykonać wszystkie ćwiczenia programistyczne, które się w niej znajdują). Na pewno bardziej ci to pomoże niż próby tworzenia własnego języka programowania (cokolwiek by to miało znaczyć xd). Jeżeli natomiast chciałbyś pracować jako programista to osobiście polecałbym zrobić jakieś studia informatyczne, bo bez tego wiele nie osiągniesz.
komentarz 12 maja przez niezalogowany
nie nie nie pisze strone na której bedzie mozna pisac w moim jezyku strona stwozona w html css js a na niej bedzie mozn pisac w moim jezyku
ps praktycznie wszytslko ja znam rzecz której w nich nie da sie stworzyc
0 głosów
odpowiedź 12 maja przez VBService Ekspert (255,800 p.)
edycja 12 maja przez VBService

IMO samo napisanie takiej strony z pseudo językiem programowania jest dobrym treningiem na utrwalenie wiedzy w temacie html-a, css-a i js-a (jak sam napisałeś)

strona stwozona w html css js a na niej bedzie mozn pisac w moim jezyku

a czy pomysł się spodoba, czas pokaże,

ale w trakcie pisania zaczełem sie zastanawiac czy to dobry pomysł i teraz mam pytanie co sądzice o tym pomysle ? 

TAK, pisz, masz pomysł, zrealizuj go, udostępnij wersję gotową do użytku i wtedy ocenimy. smiley

P.S. bez urazy (stwierdzam fakt, nie mam zamiaru Ciebie obrażać, ani się wymądrzać), ale rzeczywiście popracuj trochę nad gramatyką, budujesz zdania miejscami trochę chaotycznie i z tego powodu może wynikać problem ze zrozumieniem o co pytasz lub co chcesz zakomunikować, przedstawić, opisać. Pewnie rozpiera Ciebie energia twórcza i po prostu Twoje myśli "wylewają" się z Ciebie z "siłą" wodospadu. laugh

Parafrazując treść pewnej piosenki: "Programować każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej... czasem człowiek musi, bo inaczej się udusi... Jak człowiek wierzy w siebie, to cała reszta to betka, nie ma takiej rury na świecie, której nie można odetkać..." wink

Moja rada może skorzystasz: Jeżeli coś piszesz w takim stanie umysłu, zapisz to bez zastanowienia, Tak jak to czujesz. Jak skończysz, podejdź do okna, popatrz przez 3-5 minut na "zieleń" za oknem (drzewa, trawę), weź parę głębokich wdechów powoli, teraz wróć do tekstu, który napisałeś, przeczytaj go na głos, sprawdź co można poprawić ("co napisałem nie do końca porwanie" - zawsze jeszcze można użyć wbudowanego słownika, każda przeglądarka go oferuje angel)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości. laugh

dobra

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 235 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2016 w JavaScript przez niezalogowany
+2 głosów
2 odpowiedzi 258 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 682 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2018 w Nasze projekty przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)

92,979 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,189 komentarzy

62,308 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...