• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podział sieci na podsieci

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
85 wizyt
pytanie zadane 9 maja w Sieci komputerowe, internet przez TestUla Nowicjusz (120 p.)

Siemka, mam takie zadanie i nie wiem jak się do tego zabrać. Pomocy!!

Robię to tak: mam 14 kabli, więc chcę stworzyć tyleż adresów sieciowych. Maskę mam tu /25. Ponieważ mam 2^4 = 16 to pozyczam 4 bajty z adresu i wtedy maska nowa, po podzialach bedzie 25+4 = 29

No i tworze adresy sieciowe dodając +8. Wpisuję te adresy i maskę do każdego interfejsu. Symulacja przyjmuje mi to, nie pojawia sie blad. Następnie nie wiem czy dobrze programuje te rutery, bo ostatecznie po pingowaniu hostów mam timeout.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 154 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 600 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 457 wizyt

92,963 zapytań

141,928 odpowiedzi

321,162 komentarzy

62,298 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...