• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skaner QR na Android.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
203 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2024 w Ogłoszenia, zlecenia przez Hajpa Użytkownik (910 p.)
edycja 7 maja 2024 przez Hajpa
Witam,

Marzy mi się taki program na android, który po zeskanowaniu i rozpoznaniu QR odtworzy przypisany do niego  plik audio znajdujący się w urządzeniu.

Jak oceniacie poziom trudności stworzenia takiej apki i ile by kosztowała?

Dodam szczegółowy opis aplikacji.

Wyobraźmy sobie przedszkolaka, który jeszcze nie umie czytać :)

Bierze sobie książeczkę, która na stronach ma jakąś scenkę i krótki tekst. Dodatkowo jest tam naklejona naklejka z QR np. w górnym, zewnętrznym rogu.

Na telefonie mamy wgrane audio, na którym słychać czytany tekst + dźwięki.

Dziecko odczytuje kod QR i z telefonu słyszy zawartość strony.

Tak się szczęśliwie składa, że mam takiego małego 'bystrzaka' i wiem, że to by mu się spodobało. Są dedykowane urządzenia, które robią to samo, ale wykorzystują chyba znaczniki NFC.

Ja mam Alilo, jest też Albi. Jako niewidomy używałem też kiedyś Penfrienda, ale to są 'zamknięte' urządzenia, które kosztują 300pln w górę.

Dlatego taka apka, w której rodzic mógłby samodzielnie wygenerować audio, naklejkę qr byłaby dobrym zamiennikiem.

Jakby ktoś chciał spróbować zrobić to ze mną, to order orła białego ma jak u glapy w banku :)

Mogę też pomóc opłacić rachunek za prąd, amortyzację sprzętu, kawę lub po prostu postawić wielkie piwo.

Nie interesuje mnie monetyzacja.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
edycja 7 maja 2024 przez Panelinio

Jeśli masz zamiar taką apkę zrobić dla celów komercyjnych to nie wiem czy to ma sens. Sam kod QR to po prostu link do zeskanowania - równie dobrze możesz skopiować link ze Spotify i wklepać do generatora QR (albo po prostu użyć kodu Spotify).
Generalnie na rynku już coś takiego istnieje - zerknij tutaj.
Chyba, że wyjdziesz z czymś rewolucyjnym - nikt Ci nie broni. Próbuj, bo za taką apkę można parę ładnych tysięcy zarobić 

Edit (autor dodał rozwinięcie pomysłu):
W zasadzie można by było spróbować wygenerować ścieżkę pliku. Wszystko zależy od aplikacji zarządzającej skanerem QR - czy to wbudowana czy jakaś osobna. Można w sumie coś pokombinować, ale czy to ma sens?
Osobiście wolałbym aby moje dziecko nie korzystało podczas czytania książki z telefonu, ale jak chcesz możemy razem nad tym usiąść i poszukać idealnego rozwiązania ;)

0 głosów
odpowiedź 7 maja 2024 przez neo1020 Dyskutant (8,950 p.)
audio znajdujące się na urządzeniu ? jak to widzisz gdy ktoś nie ma żadnego audio na urządzeniu?, jest np. "shazam" po przesłuchaniu kilku sekund wyszukuje piosenkę w sieci, oprócz poziomu trudności i kosztów zastanowił bym się na celowością takiej apki
0 głosów
odpowiedź 10 maja 2024 przez Bondrusiek Maniak (61,440 p.)

Cześć,

mogę Ci polecić to repozytorium: https://github.com/FelgoSDK/Qt-Felgo-OpenCV , które wykorzystuje QML i aplikacja może być uruchomiona na urządzenia mobilne jak Android czy iOS. Jeśli chcesz odczytać kod QR możesz użyć darmowej biblioteki OpenCV, która procesuje obraz/wideo wiec nada się do odczytu kodu QR.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,359 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2017 w Nasze projekty przez DoKo Games Użytkownik (690 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 592 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez mantus Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,049 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez alpha.netrunner Mądrala (5,030 p.)

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...