• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dostępność pracy w miastach 100k lub freelancing jako początkujący full stack

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+2 głosów
461 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Gregorsky Nowicjusz (220 p.)
Witam, jestem po szkole średniej, jutro piszę maturę i prawdopodobnie będę studiował w 100-tysięcznym mieście. Bardzo chciałbym się ubiegać o pracę jako front/back end ale jestem pewien czy będą obecne jakiekolwiek oferty. Na LinkedIn znalazłem jedną ofertę i widzę, że rynek nie jest obfity w takich rozmiarowo miastach. Myślałem też nad robieniem małych/średnich zleceń z kategorii WWW jako freelance. Dwa lata uczyłem się frontendu oraz designu, ostatnio zacząłem zgłębiać backend i czuję, że jestem w stanie nabyć dostateczne umiejętności, aczkolwiek nie wiem jak tu sytuacja wygląda i czy ktoś obeznany mógłby się wypowiedzieć. Podobno od robienia stron są firmy zatrudniające całe ekipy programistów, więc myślę że po prostu nie znajdę klientów na takie usługi.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 maja 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)

Duża część ofert obecnie jest zdalnie, ale z drugiej strony te oferty w większości są targetowane do osób które mają doświadczenie komercyjne i są obyte w pracy zdalnej. 

Dwa lata uczyłem się frontendu oraz designu, ostatnio zacząłem zgłębiać backend

Bez komercyjnego doświadczenia to może znaczyć bardzo bardzo mało. Nie przekreślam, ale z reguły tak jest.

Myślałem też nad robieniem małych/średnich zleceń z kategorii WWW jako freelance. 

Odradzam. Obarczanie się obowiązkiem zrobienia czegoś, na czym się jeszcze dobrze nie znasz, to nie jest dobry pomysł.

Jeśli jesteś w stanie się utrzymywać to poświęć tyle sił, ile możesz na kształcenie się - nie mówię tutaj pod kątem studiów. Pełen focus na rzeczy, które będą potrzebne w pracy. Nie startuj od razu na juniora, daj sobie czas, żebyś czuł się mocny w swojej działce. Próbuj załapać się na staż.

Mała rada ode mnie - spotkasz wielu mega mądrych ludzi. Bez względu jak duże zrobią na Tobie wrażenie, staraj się wszystko przyjmować na chłodno. Po nich, w przyszłości przyjdą mądrzejsi laugh

2
komentarz 6 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,150 p.)
W pełni wyczerpany temat, każdy mądry człowiek, startował w sumie z tego samego pułapu.
Są chociaż, tacy co urodzili się mądrzy w kołysce, ale takich się nie słucha, bo nawet "czarne", dla nich jest "białe" i są nieomylni.
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Od siebie dodam, że nie musisz lecieć już w tak wysokie szczebla jak na początek. Może Ci się trafi fucha firmowego informatyka - może jakaś przyziemna firma takiego potrzebuje. To Ci da czas na rozwój i jeszcze z tego będziesz mieć kasę. Poszperaj po OLX'ach czy ktoś nie szuka takiego informatyka co i apkę napiszę i kompa naprawi.
A tak to niestety - potrzebujesz dobrego portfolio. Przyszły pracodawca potrzebuje wiedzieć co potrafisz i co sobą reprezentujesz. No a w firmach stricte informatycznych tylko ktoś z dobrą bazą wiedzy ma szansę.

Poza tym to dużo powodzenia i trzymam kciuki aby wszystko się ułożyło wink

komentarz 7 maja 2024 przez Gregorsky Nowicjusz (220 p.)
Chcę zrobić funkcjonalne portfolio z pełnym sklepem, serwisem i blogiem plus to co mi wpadnie do głowy jako wartościowy projekt. Chciałbym po prostu znaleźć pracę w takiej mieścinie, jeśli się da to na takim stanowisku.
1
komentarz 7 maja 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,150 p.)

@Panelinio, pracowanie jako informatyk nie da mu niestety doświadczenia do pracy jako programista całkowicie się nie zgadzam, za to zabierze mu mnóstwo czasu, a nie właśnie "da " który może poświęcić na rozwój. 

przynajmniej jeśli mowa " o informatyku ", którego szukają firmy, a nie "pojedyncza osoba na działalności", która szuka speca, co zrobi wszystko :D w jego strukturze. 

komentarz 7 maja 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Też racja, najlepiej by było aby miał pracę stricte jako programista. Wiem jednak z doświadczenia, że jak człowiek sprytny to może sobie takie portfolio przygotować w trakcie innej pracy.
Nie mówię aby został na zawsze informatykiem, co głównie naprawia sprzęt. Zawsze może sobie podczas startu ogarnąć podwaliny pod dobre portfolio, a może też czegoś nowego się dowie o sprzęcie.
W gruncie rzeczy ważne aby nie rezygnował z celu. Może też poszukać pracy przez znajomych albo inne stronki, w których pełno ludzi szukających programistów. Ważne aby miał coś pokazać od siebie.
1
komentarz 8 maja 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)

Chcę zrobić funkcjonalne portfolio z pełnym sklepem, serwisem i blogiem plus to co mi wpadnie do głowy jako wartościowy projekt. Chciałbym po prostu znaleźć pracę w takiej mieścinie, jeśli się da to na takim stanowisku.

Zamiast robić oklepane content managementy, zrób mniejszy projekt, ale skup się na tym co doceni rekruter.

• Korzystanie z gita 
  • Conventional commits
  • Może jakiś docker pod backend
  • Zrób jakiś mały pipeline na github actions
  • Generowanie API klienta z backendu dla frontu
  • Storybook
  • Jakieś dwa proste testy e2e w playwright/cypress.
  • Najprostszy deployment, ale jednak automatyczny
  • Mozesz obok postawić sobie Strapi jeśli chcesz content management.

Bardzo dobrze będzie wyglądać porządnie napisane README z instrukcją uruchomienia projektu. Na plus będzie dodatkowy dokument w którym opiszesz ADRy projektu:

1. Jaki problem wystąpił
  2. Jakie są rozwiązania, ich plusy/minusy 
  3. Jaka decyzja została podjęta oraz jaki był jej kontekst. Co przeważyło.

Celem takiego portfolio jest to, aby pokazać że znasz rozwiązania i najlepsze techniki oraz jesteś w stanie je skutecznie wykorzystywać. Nie masz tworzyć nic biznesowo sensownego, to będziesz robić w pracy. laugh

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 537 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 416 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 642 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,389 komentarzy

62,652 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...