Hej,
Od 3 dni mam laptop Lenovo LOQ 15IRH8 z procesorem Intel Core i5-13420H i kartą graficzną RTX 4050 Laptop GPU z Windows 11 Home. Zauważyłem, że po naładowaniu baterii do 100% i pozostawieniu laptopa na noc, jej poziom spada. Pierwszej nocy poziom naładowania nie zmienił się, drugiej nocy spadł o 1%, a dzisiaj aż o 4%. W ustawieniach mam wyłączone szybkie uruchamianie oraz hibernację, więc nie powinno to mieć wpływu na baterię. Dodatkowo, używam laptopa głównie na zasilaczu, aby wykorzystać jego maksymalną moc.
W programie Lenovo Vantage stan baterii jest oceniany jako dobry, ale zauważyłem problem z ładowaniem. Mimo że wskaźnik pokazuje, że bateria się ładuje, poziom naładowania nie wzrasta. Tylko odłączenie i ponowne podłączenie ładowarki przy włączonym laptopie skutkuje wzrostem poziomu naładowania.
Dodatkowo, wczoraj używałem laptopa do pracy w programie CAD, a wieczorem zagrałem w Assassin's Creed Syndicate przez około godzinę w trybie cichym. Maksymalna temperatura, jaką osiągnął laptop, to 70 stopni. Czy ktoś mógłby doradzić, co może być przyczyną tego problemu z baterią i jak można go rozwiązać bo nie wiem czy to jest normalne czy jednak jakaś awaria?