• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ai w pythonie

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
328 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2024 w Python przez wojtas29321932942 Początkujący (410 p.)
Jak zrobić w pythonie ai takie żeby je trenować i jak wpisze : Cześć jestem kamil się jak się nazywasz

to odpisze mi np : Czesc Jestem chatgpt w czym ci pomóc

i żeby z każdą wypowiedzią i odpowiedzią się uczył bardziej.

szukałem coś o ai ale to było jakieś dziadostwo z wykrywaniem twarzy tylko.
komentarz 30 kwietnia 2024 przez Benek Szeryf (93,070 p.)

To tak tylko napiszę, że w większych firmach jak zrobisz system do analizy obrazów, który:

1. jest nowym produktem biznesowym, który przynosi dochód
  2. usprawnia coś w biznesie generując oszczędności

to takie "dziadostwo" może wygenerować mln euro lub dolarów profitu dla organizacji (co przekłada się na zyski osoby, która taki system wdrożyła). Także podchodziłbym z pokorą do tego, czego jeszcze nie wiesz.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)
edycja 30 kwietnia 2024 przez Wiciorny

Trenowanie modelu to całkiem co innego niż "interakcja z nim", żeby najpierw rozmawiać z własnym modelem, musisz już go wcześniej wytrenować na konkretnych danych, zależy  co twój model ma realizowac, jaki ma być jego język etc.

następnie tak wytrenowany model mozna użyć np. do interakcji w modelu promptów. 
Tworząc tzw "completions".
Możesz skorzystać w taniej wersji z OPEN AI i korzystać z gotowych modeli,  tu masz dokumentacje:
https://platform.openai.com/docs/introduction
Albo zbudować własny model przy użyciu jakiegos GPT, niestety to kosztuje. 

Proces douczania* (dziękuje @Benek) modelu nazywa się fine tuningiem, https://www.techtarget.com/searchenterpriseai/definition/fine-tuning#:~:text=Fine%2Dtuning%20is%20the%20process,suit%20more%20specialized%20use%20cases.
https://platform.openai.com/docs/guides/fine-tuning

Istnieje też tzw. RAG system, który pozwala na "nadanie kontekstu" dodatkowej wiedzy do istniejącego modelu w locie. Dzieki czemu twój model może być "bardziej precyzyjny, bardziej szczegółowy, możesz mu dodać dodatkową niezbędną wiedzę, do aktualnie wykonywanych działań" 
https://www.datacamp.com/blog/what-is-retrieval-augmented-generation-rag

i żeby z każdą wypowiedzią i odpowiedzią się uczył bardziej.

Stary to nie da się tak zrobić jak Ci się wydaje, to są ogromne koszty na modelu lokalnym i wątpię, że aktualnie byłoby Cię na to stać. 
 Modele LLM które mamy dostepne, się tak też nie uczą, one potrafią przechowywać do "danej ilości tokentów",  gpt-3.5 to raptem 4,096  tokenów a token reprezentuje, pojedynczy znak, fragment słowa, albo słowo, w języku PL to bardzo niewiele :) 

żeby zbudować model "uczący się w locie', potrzebujesz zbudować właśną sieć neuronową lub korzystać z jakiejś rozbudowując ją 

1
komentarz 30 kwietnia 2024 przez Benek Szeryf (93,070 p.)
Tak dla uściślenia, fine-tuning to proces zwany strojeniem, a nie uczeniem. Sieć już ma ustawione wagi z wcześniejszego trenowania, odcina się takie początkowe warstwy i do nich dokleja się kolejne, które mają się "dotrenować" do konkretnych danych.
1
komentarz 30 kwietnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)
Poprawiłem, niemniej jednak byłem przekonany o czymś innym, dzięki.
Po prostu nie uwzględniłem jednej istotnej rzeczy, że fine tubingiem chciałem określić naukę zachowania naszego modelu, a nie tworzenie "podstaw" modelu na bazie danych prawdziwych, fałszywych, prawdopodobnych etc. podczas budowania sieci neuronowej np.

Dzieki
komentarz 30 kwietnia 2024 przez wojtas29321932942 Początkujący (410 p.)
ja jestem początkujący czy jest na yt jakiś poradnik jak zrobić w pythonie proste ai podobne do chatgpt z tym dostrajaniem?
komentarz 30 kwietnia 2024 przez wojtas29321932942 Początkujący (410 p.)
Skąd wziąźć taką sieć za darmo bo czytałem kiedyś (że gdzieś można mieć za darmo) jak potem to zaprogramować w pythonie?
+1 głos
odpowiedź 29 kwietnia 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,550 p.)

Albo tworzysz prostego bota, któremu w ciągu podajesz odpowiedzi:

- Hej
- Nie rozumiem, podaj co mam na to odpowiedzieć
- Cześć, jestem botem
- Już rozumiem
- Hej
- Cześć, jestem botem

(No ale wtedy masz jedną odpowiedź do wiadomości specyficznej, coś jak bot discordowy)
Albo wykorzystujesz API Chat'a GPT, ale budujesz LLM, tak jak Wiciorny opisał

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

szukałem coś o ai ale to było jakieś dziadostwo z wykrywaniem twarzy tylko.

Wiesz, nie od razu Radom wybudowano! Zacząłbym właśnie od czegoś prostszego, a później skupił się na może ciekawszych, ale też trudniejszych rzeczach.

W końcu pierwsze "AI" od Microsoftu nie potrafiło odróżnić murzyna od małpy.

komentarz 30 kwietnia 2024 przez Comandeer Guru (606,920 p.)

Słowo "murzyn" jest uznawane za obraźliwe, na co zwracają uwagę słowniki. Dlatego proszę powstrzymać się na przyszłość od stosowania zwrotów powszechnie uważanych za obraźliwe (regulamin pkt. II.1.B).

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 473 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2022 w Python przez patryk241 Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 393 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 916 wizyt

93,336 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,418 komentarzy

62,672 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...