Hej,
od pewnego czasu mam problemy z moim sprzętem. Problemy są takie:
- Fortnite - w teorii mam 120-180FPS na domyślnych ustawieniach NVIDIA app, ale są bardzo częste spadki do 20FPS, przez co gra jest tak naprawdę nie grywalna. Obniżenie ustawień pomaga, ale stuterring dalej występuje i denerwuje.
- Call of Duty - ten sam problem, w teorii mam 180-250 FPS, ustawienia z NVIDIA app, ale ciągły stuterring. Mniejszy niż w Fortnite, ale jednak. Tutaj pomaga włączenie generowania klatek, ale dalej nie jest idealnie.
- Niektóre strony internetowe w Google - tutaj największe zaskoczenie dla mnie. Niektóre strony jak YouTube czy messanger działają bardzo niepłynnie, ładują się długo i ciągle się zacinają. Problemem nie jest internet.
Problem ze stutteringiem występował od kupna komputera, ale był on bardzo mały. Jest widoczny tylko w tych dwóch tytułach, inne gry jak GTA V, WarThunder, ROG Citadel działają bardzo płynnie z ładną ilością FPS na maksymalnych ustawieniach. Specyfikacja komputera jest bardzo dobra:
- CPU: Intel i7-13k z chłodzeniem cieczą, nie robiłem overclocking
- GPU: ASUS TUF RTX 4070
- Płyta: ASUS PRIME Z790 A WIFI
- 32GB RAM 5600mhz ddr5
Początkowo myślałem że problem jest z GPU, ale ostatnio są problemy z procesorami 13. i 14. gen. intela. Asus wydał aktualizację bios, która ma poprawić stabilność, ale traci się wtedy 12% wydajności.
To wyniki benchmarków:
Cinbench r20: multicore: 11265pkt.
Cinbench r24: singlecore: 11
ASUS furmark+ROG - OpenGL: 15157pkt.
Macie jakieś pomysły co mogę zrobić by to naprawić? Albo jak sprawdzić czy to wina procesora i jego stabilności ? Słyszałem że często pojedyńcze rdzenie są uszkodzone, ale nie wiem jak to sprawdzić. Oddać procek na gwarancja?