Warto regularnie robić backup plików, których nie trzymamy w chmurze (EDIT: miałem na myśli: ...których nie synchronizujemy z chmurą). Na pojemnym pendrivie, dysku przenośnym lub na drugim komputerze. Wiadomo - wystarczy chwila, żeby szlag trafił nasz dysk, i po prostu pliki stracimy.
Ten poradnik jest bardzo podstawowy, prosty. Dużo więcej tipów można wyciągnąć np. z tego artykułu (wintips.org). Inny artykuł (Zaufana Trzecia Strona) mówiący o kopiach zapasowych w Windows.
Jeśli używasz Windows - polecam program SyncBackFree od 2BrightSparks. Oficjalna strona (2brightsparks.com). W tym poradniku podpowiem, jak go używać.
Po instalacji i uruchomieniu apki (ja używam angielskiej wersji językowej) widzimy pustą listę naszych profili. Raz utworzony profil pozwoli nam w przyszłości wielokrotnie wykonywać backup plików. W celu utworzenia klikamy New.
Ustalamy nazwę i Typ profilu.

Domyślnie zaznaczony jest typ Backup, jednak ja polecam zaznaczyć Mirror. Ten domyślny typ nie usuwa plików z folderu docelowego. Powoduje to, że gdy będziemy w przyszłości uruchamiać nasz profil kolejne razy, a w międzyczasie z pewnością usuniemy jakieś pliki z naszego lokalnego dysku (z naszego “Źródła”), to mimo usunięcia te pliki pozostaną w katalogu docelowym, program ich nie usunie. Nie chcemy takich nadmiarowych plików, lepiej ustawić Mirror, żeby program gwarantował na naszym zewnętrznym dysku “lustro” folderu, z którego chcemy zrobić backup.
Następne opcje zostawiamy domyślne i klikamy Done i OK. Należy jeszcze ustalić ścieżkę naszego Source i Destination (źródło i cel).

Dostępne są też zaawansowane opcje, np. filtrowanie plików - pozwalanie na kopię tylko plików o określonych rozszerzeniach. Gdy wszystko jest ustawione, klikamy OK i najlepiej zróbmy jeszcze Symulację - program wyświetli nam szczegółowo, co zamierza zrobić z poszczególnymi plikami, ale na razie nie wykona żadnej akcji.
I w ten sposób możemy dodać jeden lub więcej profili i później tylko pamiętać, żeby raz na jakiś czas je uruchamiać. Możemy też ustawić automatyczne uruchamianie co określony przedział czasowy.
Pozdrawiam!