• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

spolszczenie starej gry

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
118 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia w Nasze projekty przez Ganimedes41 Nowicjusz (140 p.)
Witam, planuje spolszczyć pewną starą grę singleplayer. Nie mogę się dostać do plików z tekstem na dysku, ale mam dwa pomysły, przy jednym potrzebuję pomocy, a więc tak:

1. Pierwszy pomysł jest następujący: mogę robić screenshoty, kiedy gra jest uruchomiona, następnie wyciągać z nich tekst ocrem, a potem zrobić overlaya, który przesłoni oryginalny tekst po angielsku jakimś np prostokątami w odpowiednich kolorach i na nich wyrenderuje tekst po polsku. To mogę zrobić od razu bez żadnej pomocy, ale przechwytywanie ekranu (screenshoty), a następnie ocr to dosyć kosztowne operacje. Jak opublikuje gotowe spolszczenie w takiej formie i odpali je ktoś na słabszym laptopie to nie będzie to raczej działać zbyt dobrze.

2. Mój drugi pomysł wymagał by już waszej pomocy, a także oceny czy jest to w ogóle możliwe. Kiedy podłączyłem do gry cheat engine to byłem w stanie znaleźć pewne teksty w pamięci ram. Np jak byłem w menu to udało mi się znaleźć "New game" i zmienić to na "Nowa gra" (zmiana zadziałała, tekst w grze uległ zmianie). Tak sobie myślę, że skoro t tekst jest w ramie pod postacią stringa to i musi być jakaś funkcja, która renderuje ten tekst na ekranie. Może dałoby się założyć jakiegoś hooka na odpowiednią funkcje i przechwytywać tekst, a następnie go zmieniać na przetłumaczoną polską wersję zanim jeszcze się pojawi na ekranie? Gra jest w opengl, nie wiem co to mogłaby być za funkcja. Ta metoda wydaje się lepsza, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać i czy ma to w ogóle jakiś sens.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia przez Panelinio Dyskutant (9,690 p.)
Śmiała i ciekawa inicjatywa
Sam bym się kierował bardziej ku drugiemu rozwiązaniu. Na pewno gdzieś musi być ta funkcja.

Chociaż z drugiej strony - to stara gra, nie ma już swojego spolszczenia?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 660 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2022 w Sprzęt komputerowy przez Marcin893 Nowicjusz (190 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 224 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2017 w Offtop przez szustka124 Gaduła (4,380 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 218 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2017 w Offtop przez szustka124 Gaduła (4,380 p.)

92,947 zapytań

141,899 odpowiedzi

321,118 komentarzy

62,283 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...