• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podstawowe pytanie - budowa bazy danych w internecie

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
356 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia w SQL, bazy danych przez Mik123 Nowicjusz (120 p.)
Nie wiem czy dobrze zatytułowałem ten post. Ale czy ktoś podpowie co trzeba umieć  aby stworzyć taką stronę internetową przez którą wiele osób mogłoby 1 raz w roku wypełnić formularz służący do gromadzenia danych ?

Jestem laikiem (może nie całkowitym). Kiedyś liznąłem kursy Pana Zelenta i wiem, że stworzenie samej strony nie jest skomplikowane. Natomiast, czy znajomość SQL oraz podstawy PHP (logowanie do strony) wystarczy ?

Czy można obejść się bez C++ ?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 kwietnia przez Comandeer Guru (606,240 p.)
Tak, to brzmi jak coś, co można bez problemu załatwić samym PHP i SQL (na chana nawet i bez SQL, zapisując dane do pliku). Nie potrzeba tutaj znajomości C++.

Ogólnie to brzmi na tyle standardowy case, że bym wręcz poszukał, czy nie ma czegoś gotowego, typu skrypt do ankiet.
4
komentarz 18 kwietnia przez adrian17 Mentor (350,860 p.)
Albo zrobić ankietę w google forms :)
komentarz 18 kwietnia przez Mik123 Nowicjusz (120 p.)

@Comandeer, 

Dzięki za odpowiedź,

Gdzie można znaleźć przykładowe projekty tak żeby zajrzeć do kodu ?

Google forms odpada - musza to być okienka a później musze mieć możliwość łatwego pobrania tych danych do excela.

komentarz 18 kwietnia przez adrian17 Mentor (350,860 p.)
Okienko może być electronem, a z GSheets można łatwo pobierać XLSy :P Ale jak chcesz.
komentarz 24 maja przez netteria.NET Początkujący (300 p.)
Bo prawda jest taka że w sumie jeśli nie ma jakiś innych czynników wskazujących na taką czy inną technologię to robi się w takiej jaka jest dla programisty najwygodniejsza i najszybciej da efekt i będzie bez szkody dla jakości i funkcjonalności. Tu kolega chce formularz który będzie raz w roku sam wypełniał. Wielkiej filozofii tu nie ma.
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia przez Panelinio Stary wyjadacz (10,450 p.)
C++ nie jest Ci tu potrzebny. Co najwyżej JS ale to jak masz jakieś większe plany do wyglądu/działania.

No i musisz wiedzieć co gdzie jest w przypadku samych baz danych i jak to podłączyć, ale to nic trudnego. Czasem po prostu można czegoś nie zauważyć.

Ale tak jak kolega niżej, nie lepiej zwykłego na Google Form ogarnąć takiej ankietki? Nawet na studiach wolą takie rozwiązania
0 głosów
odpowiedź 19 maja przez netteria.NET Początkujący (300 p.)
Ja bym po prostu zaprojektował sobie bazę w DBDesinger przykładowo, wrzucił to w MySQL albo jak to ma być mała baza to SQLite, logikę zrobił w PHP a widok oparł na Smarty, Jquery i Bootstrap. Jak jeszcze aktualne i byś miał pytania do pisz.
komentarz 22 maja przez Ehlert Ekspert (214,530 p.)
Jaki jest sens opierania projektu na przestarzałym stacku który był sensowny 10/15 lat temu?
komentarz 22 maja przez netteria.NET Początkujący (300 p.)
A w czym on jest przestarzały? PHP, MySQL i cała reszta jest ciągle rozwijana. I ja napisałem w czym ja bym to zrobił. A zrobiłbym to w tym dlatego że po prostu jest to dla mnie najprzyjemniejsze w oprogramowaniu w tych technologiach i przecież nie odeszły one do lamusa. Ale jasne że można to zrobić choćby w React czy JQuery (tak wiem pewnie napiszesz że też stara technologia ale jakoś też się trzyma). Prawda jest taka że można to wykonać w wielu technologiach. Jak komu pasuje.
komentarz 22 maja przez Ehlert Ekspert (214,530 p.)

Fortran też się jakoś trzyma

komentarz 24 maja przez Comandeer Guru (606,240 p.)

Ależ jQuery wcale nie trzyma się jakoś, wciąż odsadza konkurencję o kilkadziesiąt procent. Dla takich case'ów jak prosty formularz kontaktowy, to Bootstrap i jQuery są wręcz idealnym rozwiązaniem. Nudne stosy nie są złe.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 135 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2019 w SQL, bazy danych przez pp2k22 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2018 w SQL, bazy danych przez Michał Bieniek Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,289 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2015 w PHP przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

93,176 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,980 komentarzy

62,506 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  6. 1531p. - rucin93
  7. 1356p. - ssynowiec
  8. 1351p. - Tomasz Bielak
  9. 1328p. - Michal Drewniak
  10. 1288p. - rafalszastok
  11. 1273p. - Adrian Wieprzkowicz
  12. 1232p. - Mikbac
  13. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  14. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
  15. 1149p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...