• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uruchamianie aplikqcji z Windowsa na Androidzie: Wine, Winlator, Box64Droid

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
908 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2024 w Systemy operacyjne, programy przez strzelba_mk Nowicjusz (190 p.)
edycja 17 kwietnia 2024 przez strzelba_mk
Witam, chciałbym uruchamiać aplikacje z różnych systemów na Androidzie, na razie tylko Windowsa. Niestety, korzystając z Winlatora, mam problem, ponieważ robię wszystko zgodnie z poradnikiem na YouTube, a mimo to nie działa. Komendy w Box64Droid są inne i po prostu tego nie rozumiem, a Wine nie mogę znaleźć dla mojej wersji Androida. Czy ktoś może polecić jeszcze jakiś inny, lepszy program do uruchamiania aplikacji z Windowsa na Androidzie? Będę wdzięczny również za polecenie jakiegoś programu do emulowania różnorakich systemów na Androidzie. Jeśli ktoś zna jakieś porównanie benchmarków tych programów w internecie, jakieś wykresy, co będzie najwydajniejsze, to również proszę o podesłanie. Czy ktoś byłby chętny pomóc? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pacjent t0 Samsung Galaxy S24 Ultra.
komentarz 17 kwietnia 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Z tego co ludzie piszą - na Twoim telefonie możesz zainstalować Winlatora, ale nie będzie on normalnie działał.
Jeśli potrzebujesz wiedzieć która maszyna wirtualna na Androida jest godna polecenia to zerknij na opinie w Sklepie Play/poszukaj opinii w necie.

Tak też na chłopski rozum nie lepiej korzystać z aplikacji PC-towych na komputerach właśnie? Z resztą też niektóre (może i większość) mają swoje odzwierciedlenie mobilne
komentarz 17 kwietnia 2024 przez strzelba_mk Nowicjusz (190 p.)
Głównie szukam do gier. Gdzie znajdujesz te wszystkie informacje o tym WinLatorze? W WinLatorze tworzę kontener, uruchamiam go, włącza się i od razu wyłącza. A coś do innych systemów, żeby tylko programy odpalić, coś tylko żeby zmienić wygląd na ten z innego i do uruchomienia, to oczywiście maszyna wirtualna.
komentarz 18 kwietnia 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Skoro szukasz do gier to skorzystaj proszę z linków co Ci podesłałem, może znajdziesz coś dla siebie.
Ale no tak jak ja napisałem wcześniej oraz kolega w odpowiedzi poniżej nowsze telefony często są niekompatybilne i trzeba śledzić nowinki na temat przyszłych wersji. 

W WinLatorze tworzę kontener, uruchamiam go, włącza się i od razu wyłącza.

O tym Ci też napisałem wcześniej, że raczej nie będzie działał  

Gdzie znajdujesz te wszystkie informacje o tym WinLatorze?

Stary i dobry wujek Google. Musisz jedynie wpisać swój model telefonu, czego potrzebujesz (przykładowo "S24 Ultra jak pobrać WinLator") i masz swoje odpowiedzi podane na tacy. Następnie analizujesz kilka źródeł informacji aby uzyskać klarowną instrukcję co robić dalej wink 

komentarz 18 kwietnia 2024 przez strzelba_mk Nowicjusz (190 p.)
A ten box64droid będzie działał na S24 Ultra coś wiadomo?
komentarz 18 kwietnia 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)

Na przyszłość
https://letmegooglethat.com/?q=s24+ultra+windows+emulator

A na marginesie powiem, że box64 raczej nie działa na nowszych modelach bez prawdopodobnego grzebania w kernelu. 

Głównie szukam do gier.

Serio nie lepiej Ci odpalić gierkę na kompie? Poza tym rozumiem, może nie jesteś aż tak kumaty w internecie, ale wyszukiwarka nie boli. Moim zdaniem łatwiej i szybciej wklepać pytanie do wujka Google niż tu pytać 3 razy o to samo ¯\_(ツ)_/¯

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2024 przez strzelba_mk Nowicjusz (190 p.)
Rozumiem i przepraszam, że niedoprecyzowałem. Mój telefon to Samsung S24 Ultra. Chciałbym uruchomić aplikacje z Windowsa na Androidzie, a w przyszłości może i inne systemy do innych systemów potrzebuję sprawdzonej aplikacji, a programów do emulacji Windowsa nie jestem w stanie uruchomić. Po prostu nie chcą mi się uruchomić. Jeśli mógłbym prosić o pomoc w komendach przy Box64Droid albo tworzeniu kontenera w Winlatorze? Czy są jakieś rankingi emulatorów w internecie?
1
komentarz 17 kwietnia 2024 przez Alcybiades Nowicjusz (100 p.)
Bawiłem się trochę exagearem i winlatorem, z tymi emulatorami to jest tak, że działają głównie na snapdragonie, natomiast na mediateku i innych cpu gorzej to smiga lub wcale. Problemy są też z najnowszymi sprzętami (najnowsze snapdragony, np pamiętam jak były problemy z gen 2, po jakimś czasie to naprawili) i najnowszymi androidami (a z tego co widze to masz 14). Pozostaje głównie czekać na kolejne wersje winlatora. Co do box64, mobox i inne tego typu projekty, tym się nie bawiłem to nic nie powiem. Czytałem natomiast na reddicie jakiś czas temu, że powstaje nowy emulator (project cassia czy jakoś tak) i podobno będzie premiera pod koniec tego roku. Z tego co ludzie pisali ma to być lepsze od każdego emulatora, który jest dostępny obecnie, ale jak to będzie to zobaczymy.
komentarz 17 kwietnia 2024 przez strzelba_mk Nowicjusz (190 p.)
Będę śledził

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 246 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Q7V Gaduła (4,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 180 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez DonDario Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 658 wizyt

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...