Nie powiem teraz nic odkrywczego - z czasem zmienia się moda, różne miejsca w internecie stają się popularne. Jak zaczynałem w IT popularne było siedzenie na forach (takich jak to), dyskusje o tym dlaczego backend jest lepszy niż frontend, albo dlaczego php powinno zostać zniszczone, co jakiś czas pojawiał się ktoś z chęcią stworzenia drugiego metina albo facebooka (kilka razy mi też sie zdarzyło być tym "szukającym ekipy do zmieniania świata"). Później był czas discordów, dynamiczny czat, luźne rozmowy, rzadziej techniczne i społeczność swatała się coraz bardziej otwarta - rozmowy to coraz częściej były luźne rozmowy o bieżących tematach i problemach (typu "czy warto zmienić prace"), niż techniczny fanatyzm - to dalej jakoś tam żyje ale mam wrażenie że powoli umiera. Później grupy na facebooku nieźle ożyły, szczególnie legendarne PPBIT, oparte na narzekaniu, w którym w końcu skończyły się tematy i wszystko zaczęło się ograniczać do końca eldorado.
Pytanie co teraz robi sie popularne? Może jest kolejna aplikacja która pomaga w szukaniu do wspólnego robienia kopii facebooka. Fajnie byłoby wrócić do "tego klimatu" w którym była duża aktywność ludzi nastawionych na zmienianie świata. Obecnie nie dość że stopniowo trend idzie w strone ciągłego narzekania na wszystko, to jeszcze w wielu social mediach aktywność spada.
Albo to tylko moje wrażenie, bo właśnie, obserwuje nie te miejsca w internecie które powinienem, a dalej jest dużo takich jak te z "złotych czasów IT"