Cześć
Ostatnio natrafiłem na zeszłoroczny temat, który teraz chyba ma swój renesans. Mianowicie chodzi o Operę GX. Krążą informacje, że jest to spyware i bloatware - wszelkie ruchy w sieci są zbierane i wysyłane do Chin, a tak bardzo reklamowane cięcie zasobów przeglądarki nic nie dają/i tak w innych przeglądarkach nie jest tyle zasobów wykorzystywane.
Przeszperałem te forum i jedyne na co się natknąłem to opinie, że Chrome, Firefox czy Brave są godne polecenia. Doszukałem się, że niby też kręcą coś z danymi. Mniej niż Opera, ale jednak.
Jasne, zawsze pojawią się zwolennicy i przeciwnicy danej rzeczy, dlatego pytam się Was Drodzy Forumowicze co o tym na ten moment sądzicie. Czy opinie sprzed kilku lat dalej są aktualne, czy pogłoski o Operze GX wydają wam się realne?
Wiem, że do bezpieczeństwa w sieci wystarczy zdrowy rozsądek - to najlepsza ochrona. Jestem po prostu głodny wiedzy i ciekawi mnie opinia wszystkich stron.
Też wiadomo, najlepiej by było dla prywatności schować się pod kamieniem z folią aluminiową na głowie
Jakie jest wasze zdanie?