• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak usunąć tabulator z kodu?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
119 wizyt
pytanie zadane 23 lutego w HTML i CSS przez Petrone Nowicjusz (200 p.)

Jak usunąć ostatni tabulator z kodu?

 <!DOCTYPE html5>
 <HTML>
   <lang="pl-PL">
    <head>
     <meta charset="UTF-8">
     <meta name="description" content="dysortografia, dysgrafia i dyskalkulia polegają na myleniu liter albo cyfr ze sobą.">
     <title>Bez rzadnej dyskalkulii</title>
     <meta name="keywords": "dysleksja, dyskalkulia, dysortografia, dysgrafia, rodzaje dysleksji, dyskalkulii, dysgrafii;">
	 <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
     <link rel="stylesheet" href="stronawyglada.css" type="text/css">
    </head>
     <body>
       <div id="main">
	     <div id="article-1">
		  <p>
		   <ul>Dyskalkulia polega na błędnym zauważaniu (spostrzeganiu) cyfr przed liczeniem, czyli po prostu na myleniu cyfr przykładowo:
			 <li>  kiedy patrzę  na 3 odbieram to jako 6 i tak ją później traktuję</li>
             <li>  kiedy patrzę  na 9 odbieram to jako 3 i tak ją później traktuję</li>
             <li>  kiedy patrzę  na 6 odbieram to jako 9 i tak ją później traktuję</li>
           </ul>
		  <li style=text-indent: 32px;>
                  <hr>		   
      <dl>
       <dt>Inaczej dyskalkulia</dt>
	    <dt style=text-indent: 32px;>
        <dd>polega na myleniu cyfr przed liczeniem na kartkówkach z działań  na liczbach, to daje się zauważyć  przez wszystkich przy liczeniu czegokolwiek, co daje się  też  zauważyć nauczycielom matamatyki przy spradzaniu kartkówek są tam pomylone zawsze przykładowo wielokrotności trzech na przykład: 3 z 6, 3 z 9, 6 z 9, 6 z 3, 9 z 3, 9 z 6, bądź wielokrotności innej od tej cyfry; Po prostu jakiś  człowiek patrzy na trzy, jak na którąś z jej wielokrotności np: sześć, i tak właśnie ją  traktuje,  że wychodzi wynik z wielokrotności tej cyfry, to samo dotyczy szóstki i dziewiątki, osoba z dyskalkulią  postrzega ją błędnie jako jakąś   z ich wielokrotności i tak je później traktuje przy liczeniu. Dzieje się  tak przez to  że w przeszłości zlekceważyła różnice pomiędzy nimi. Uznała  że to prawie to samo dlatego  że, liczenie jest dla niej wtedy "głupie" czy "bez sensu"  i wzięło się  to z jego z  tego lekceważenia różnicy pomiędzy nimi. 
        Dlatego  że od wszystkich wokół  słyszał,  że to "bez sensu" czy też  "głupie" i uznał  że, mają  rację. Przez to w jej  życiu działo się  tak,  że później nawet przy jej staraniu w liczeniu  błędy  pojawiają  przy dzieleniu skomplikowanych ułamków dziesiętnych przez jakieś  liczby.Żeby pozbyć  się  tego problemu trzeba sobie przede wszystkim uświadomić,  której wielokrotności on dotyczy i kilka razy potwierdzać  swojej podświadomości, która jest - którą, afirmacjami. W Japoni problem dyskalkulii nie istnieje dlatego  że, mają  swój oryginalny sposób na liczenie - dzielenie przez rysowanie linii do każdej cyfry ilorazu i dzielnika.</dd></dl>
                  <hr>                                                   
         
        <div id="article-2">
		 <dt>Dysortografia - </dt>                                                                                                           
          <dd>polega na myleniu poszczególnych liter ze sobą  w piśmie na przykład: L z Ł zmianie nie ulegają  raczej inne litery, chociaż to jest bardzo możliwe poprzez zamienianie głosek, które tak samo się  prawieże pisze, a trochę  inaczej brzmią i są  to te same zbiory głosek Z może być  zamienione na Ż  lub Rz  albo Dz, jak też  Dż  w najtrudniejszych kombinacjach. Dzieje się  tak dlatego  że, dawniej nie było to dla nas w ogóle ważne, a nawet wydawało się  "beznadziejne", dlatego  że albo nikt tego nie chciał  ze starszych mądrością,  żeby tak było prawidłowo odbierane przez ich mózg, która głoska jest którą. Najczęściej spotyka się chyba zamianę kombinację L na Ł   na terenach pojezierza brodnickiego.</dd>
        <dd style=text-indent: 28px;>
		<div id="article-3">
		          <hr>
            <dt>Dysgrafia</dt> 
                  <dd>dotyka najczęściej osób które, nie zmieniały niczego na lepsze w swojej osobowości  w ciągu  życia ale też ludzi, którzy zmieniali się na gorsze w czasie w rzeczywistości, ale też nie rowijali się  prawidłowo.<dd/
				  <dd style=text-indent: 32px;>
				  <hr>
		  <ul>
	         Ludzie którzy się nie rozwijają:
              <li>  mają szmat czasu,</li>
              <li>  ten sam charakter pisma, co wcześniej,</li> 
              <li>  ale osoby, które się nie rozwijają prawidłowo mają częstsze zmiany osobowości pisma, poprzez zmianę też swojego otoczenia, a nie tylko swojej osobowości, jak też zmian  warunków  życia a to wszystko w charakterze pisma. Wszystkie zmiany charakteru pisma  świadczą o rozwoju duchowym człowieka, ich brak o jego zastoju. Lekarstwem na dysgrafię jest terapia kaligrafią, czyli po prostu pisanie czegokolwiek na papierze albo na innej płaskiej powierzchni, albo wolne pisanie, które polega na opisywaniu wszystkiego co, dzieje się w naszym życiu duchowym. Marnowanie czasu na bezsensowne pisanie kciukami na klawiaturze qwerty znajduje swoje odzwierciedlenie w charakterze pisma i dlatego wymaga uważności. Marnowanie czasu na pisanie bez sensu kciukami opóźnia rozwój charakteru.</ul>
              <li style=text-indent: 32px;>
	   </main>
		<div aside>
		 <img src= "url:lisc.jpg">
		</aside>
     </body>

            <footer>
			<p>Copyright &bez rzadnej dysleksji 2021</p>
			</footer>
          
</HTML>      








 

komentarz 23 lutego przez VBService Ekspert (252,660 p.)

Usuń najpierw błędy składni html, możesz Twój kod sprawdzić np. tu: Nu Html Checker i błędy literowe, ortograficzne.

komentarz 24 lutego przez VBService Ekspert (252,660 p.)

@Petrone, 

schemat budowy strony na bazie znaczników semantycznych [żródło]

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 lutego przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

Sprecyzuj dokładniej o co ci chodzi? Że jest na stronie tabulator, czy w kodzie?
 

Btw, średnio ten kod wygląda - tak z grubsza

  1. Jako `Doctype` wystarczy HTML
  2. Nie istnieje tag `lang` -> lang umieszcza się w tagu html
  3. W keywords chyba zabrakło content
  4.  `text-intend` zamiast inline lepiej wrzucić do klasy - ładniej wygląda + łatwiej później utrzymać porządek w kodzie
  5. Domknij dd przy dysgrafii
  6. Nie ma `div aside` - albo jedno albo drugie
  7. Footer powinien być w body, a nie poza nim

Przy okazji, nie chcę się czepiać stylu bo z tego co widzę chyba masz tę dysgrafię ale `rzadnej` jest przez ż - `żadnej` I możnaby trochę popracować nad stylem

komentarz 24 lutego przez Petrone Nowicjusz (200 p.)
edycja 24 lutego przez Petrone
Na stronie wyskoczył. Ja się uczyłam, że lang umieszcza się wcześniej, a aside, że ma być w div stąd, bo aside to też pojemnik tak jak main, stąd to wiem:  https://how2html.pl/description-html/ https://how2html.pl/html-lang-pl/
komentarz 24 lutego przez VBService Ekspert (252,660 p.)

Na stronie wyskoczył. Ja się uczyłam, że lang umieszcza się wcześniej,

No i... na stronie masz

a Ty zapisałaś

<!DOCTYPE html5>
 <HTML>
   <lang="pl-PL">
    <head>

 

lang="pl-PL" jest atrybutem elementu <html> a nie osobnym elementem.

 

komentarz 24 lutego przez Petrone Nowicjusz (200 p.)
Już mi się usunął.
komentarz 24 lutego przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)

@Petrone,

a aside, że ma być w div stąd, bo aside to też pojemnik tak jak main

Jeśli już ma być w divie to bardziej tak

<div>
    <aside> 
        <!--treść-->
    </aside>
</div>

To co tam było nie jest prawidłową składnią HTML


Abstrahując już od poprawności składniowej - ani MDN ani specyfikacja nigdzie nie wspominają o tym że aside musi być w divie

bo aside to też pojemnik tak jak main,

Skoro jest pojemnikiem, to może występować jako dziecko body, a nie innego tagu

komentarz 24 lutego przez VBService Ekspert (252,660 p.)

Chodziło pewnie o "stary zapis"

<div class="aside">
    <!--treść-->
</div>

w dobie html5 nie ma już takiej potrzeby, <aside> jest samodzielnym znacznikiem semantycznym.

komentarz 25 lutego przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Możliwe, ale skoro deklaruje "html5" i używa <footer> to pewnie gdzieś po drodze w tutorialu było wspomniane <aside>

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 12,202 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Dziobi Początkujący (490 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 2,948 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2016 w HTML i CSS przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 337 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2021 w JavaScript przez kamil Danielski Użytkownik (540 p.)

92,538 zapytań

141,380 odpowiedzi

319,459 komentarzy

61,926 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...