Witam,
chcąc nauczyć się programowania aplikacji okienkowych sięgnąłem po książkę "Programowanie wieloplatformowe z C++ i wxWidgets 3" Bartosza Warzochy, i mając kilka monitorów o różnych rozdzielczościach, chciałbym, aby alikacje bez względu na rozdzielczość i wielkość monitora były czytelne. Na jednym z monitorów mam dla poprawy czytelności włączone skalowanie czcionek w ustawieniach systemowych o 200%. Efekt aplikacji napisanej za pomocą biblioteki wxWidgets zamieściłem poniżej. Tytuł aplkacji jest wyświetlony czciąnką z antyaliasingiem (przynajmniej tak mi się wydaje) pozostałe teksty okienka nie posiadaja tej funkcji i wyświetlają się średnio jak na dzisiejsze czasy. Szukam do dłuższego czasu jak w C++ dla aplikacji okienkowej włączyć tą funkcję dla wszystkich czcionek wchodzących w skład okna aplikacji, ale nie znajduje.
I tutaj moja prośba, mógłby mnie ktoś naprowadzić gdzie szukać materiałów aby taką funkcję na własną rękę zakodować? Bioblioteka pomimo posiadania flagi, służącej do ustawiania czcionki wxFONTFLAG_ANTIALIASED na dzień dzisiejszy takiej funkcji nie ma oprogramowanej, i ustawianie tej flagi nic nie zmienia.
Zastanawia mnie dlaczego, nazwa aplikacji jest lepiej wyświetlana, a reszta nie. Nazwa aplikacji jest definiowana w zmiennej:
const wxString appName = wxT("Bedziys wisioł kolego!");
a naprzykład menu Plik jest zdefiniowane jako:
mb->Append(mFile, wxT("&Plik"));
a pozostałe kontrolki są wxStaticText'ami, czy to może być jakiś trop?
Z góry dziękuję za odpowiedź.