• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Antialiasing czcionki w aplikacji okienkowej, jak włączyć przy programowaniu z użyciem wxWidgets

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
198 wizyt
pytanie zadane 6 lutego w C i C++ przez Rusnakov Nowicjusz (240 p.)

Witam,

chcąc nauczyć się programowania aplikacji okienkowych sięgnąłem po książkę "Programowanie wieloplatformowe z C++ i wxWidgets 3" Bartosza Warzochy, i mając kilka monitorów o różnych rozdzielczościach, chciałbym, aby alikacje bez względu na rozdzielczość i wielkość monitora były czytelne. Na jednym z monitorów mam dla poprawy czytelności włączone skalowanie czcionek w ustawieniach systemowych o 200%. Efekt aplikacji napisanej za pomocą biblioteki wxWidgets zamieściłem poniżej. Tytuł aplkacji jest wyświetlony czciąnką z antyaliasingiem (przynajmniej tak mi się wydaje) pozostałe teksty okienka nie posiadaja tej funkcji i wyświetlają się średnio jak na dzisiejsze czasy. Szukam do dłuższego czasu jak w C++ dla aplikacji okienkowej włączyć tą funkcję dla wszystkich czcionek wchodzących w skład okna aplikacji, ale nie znajduje.

I tutaj moja prośba, mógłby mnie ktoś naprowadzić gdzie szukać materiałów aby taką funkcję na własną rękę zakodować? Bioblioteka pomimo posiadania flagi, służącej do ustawiania czcionki wxFONTFLAG_ANTIALIASED na dzień dzisiejszy takiej funkcji nie ma oprogramowanej, i ustawianie tej flagi nic nie zmienia.

Zastanawia mnie dlaczego, nazwa aplikacji jest lepiej wyświetlana, a reszta nie. Nazwa aplikacji jest definiowana w zmiennej: 

const wxString appName = wxT("Bedziys wisioł kolego!");

a naprzykład menu Plik jest zdefiniowane jako: 

mb->Append(mFile, wxT("&Plik"));

a pozostałe kontrolki są wxStaticText'ami, czy to może być jakiś trop?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

komentarz 6 lutego przez Ehlert Ekspert (214,220 p.)
Wiem, że to kiepska pomoc, ale polecam Ci się zainteresować Electronem. Tam rozwiązanie na tego typu problemy masz od ręki.
komentarz 6 lutego przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

@Rusnakov, 

Bioblioteka pomimo posiadania flagi, służącej do ustawiania czcionki wxFONTFLAG_ANTIALIASED na dzień dzisiejszy takiej funkcji nie ma oprogramowanej, i ustawianie tej flagi nic nie zmienia.

Skąd to info? W opisie wxFont jest napisane, że antyaliasing jest domyślnie ustawiony tak jak w systemie.

komentarz 4 marca przez Rusnakov Nowicjusz (240 p.)
Z jakiegoś forum, ale znalazłem rozwiązanie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 4 marca przez Rusnakov Nowicjusz (240 p.)

Szukajcie a znajdziecie:

SetProcessDPIAware();

I aplikacja sprawdza ustawienia monitora i renderuje "do nich". Jeśłi dobrze to rozumiem :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 487 wizyt
pytanie zadane 2 października 2022 w C i C++ przez Bilib Użytkownik (990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 561 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2016 w C i C++ przez T.Żurawski Początkujący (290 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,474 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2015 w C i C++ przez Radfler VIP (101,030 p.)

93,018 zapytań

141,984 odpowiedzi

321,282 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...