• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozwiązania dla Złożonych Transakcji w Mikroserwisach – Wzorzec Saga

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+2 głosów
251 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2024 w Algorytmy przez migatotech Początkujący (390 p.)
Cześć Wszystkim!

Ostatnio natknąłem się na interesujące wyzwanie podczas pracy z mikroserwisami, szczególnie w kontekście zarządzania transakcjami rozproszonymi. Zastanawiałem się, jak efektywnie koordynować procesy, które wymagają wielu kroków i są rozproszone między różnymi usługami.

Po głębszym zanurzeniu w temat, odkryłem wzorzec Saga i jego potencjał w rozwiązywaniu tego typu problemów. Zdecydowałem się zgłębić temat i podzielić się moimi odkryciami oraz doświadczeniami w formie filmu.

Film ma na celu nie tylko przedstawić teorię wzorca Saga, ale także pokazać praktyczne przykłady jego implementacji. Myślę, że może to być szczególnie przydatne dla tych z Was, którzy pracują z mikroserwisami i szukają skutecznych metod zarządzania złożonymi transakcjami.

Jeśli macie chwilę i temat Wam rezonuje, byłbym wdzięczny za opinie i dyskusję na temat Waszych doświadczeń z wzorcem Saga. Oto link do filmu:  https://www.youtube.com/watch?v=HSHjB-yt0NA

Dziękuję i czekam na Wasze przemyślenia!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (45,900 p.)
Nie znam się na mikroserwisach, ale chętnie posłucham. Mam nadzieję, że będziesz kontynuował i nie zakończysz na tych dwóch filmach ;)

Chętnie bym zobaczył różne architektury w mikro, porównanie różnych rozwiązań oraz ich wady i zalety, a także np. CQRS / ES, itp.
komentarz 30 stycznia 2024 przez migatotech Początkujący (390 p.)
Super, zapraszam w każdy czwartek na godzinę 16 na nową publikację :) CQRS i ES na pewno też omówię, a najbliższym tematem będzie Transactional Outbox (lub jak niektórzy mówią Outbox pattern).
1
komentarz 30 stycznia 2024 przez Ehlert Ekspert (214,870 p.)

Ja jeśli mogę mieć życzenie czekam na porównanie orkiestracji i choreografii na konkretnym przykładzie, niekoniecznie będący Todo Listą laugh

komentarz 4 lutego 2024 przez migatotech Początkujący (390 p.)
Wiesz co, jak spojrzysz na film 2PC na moim kanale to będziesz miał dobry przykład orkiestracji, z tą różnicą, że nie wykonujemy transakcji rozproszonej, tylko wszystko skupia się na transakcjach lokalnych w ramach jednego serwisu - nadrzędny orkiestrator zarządza całym wykonaniem Sagi.

W przypadku choreografii to wydaje mi się, że więcej niż w filmie nie trzeba mówić, chyba że masz dodatkowe pytania ;)

Zachęcam również do komentowania pod filmem, wtedy odpowiem pewnie szybciej ;)

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 171 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 947 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w Algorytmy przez TeslaX93 Gaduła (3,600 p.)

93,264 zapytań

142,260 odpowiedzi

322,234 komentarzy

62,582 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...