• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podłączenie laptopa do monitora (3440 x 1440)

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
782 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2023 w Sprzęt komputerowy przez arkopolo Początkujący (250 p.)
edycja 15 grudnia 2023 przez arkopolo

Do mojego laptopa (MSI GF63 Thin i5 16GB RTX 512GB SSD 144Hz) zakupiłem monitor (LED iiyama GCB3480WQSU-B1 34 " 3440 x 1440) i chciałem podłączyć go za pomocą kabla HDMI. Niestety max. częstotliwość na monitorze to raptem 30Hz (obsługuje 180Hz) + na laptopie nie mogę wybrać pożądanej rozdzielczości monitora.

Czy myślicie, że skorzystanie z kabla DisplayPort - HDMI rozwiązałoby problem? DisplayPort wpinany oczywiście do monitora, a HDMI do laptopa. Mam obawy czy to pomoże, bo jednak może przyczyna tkwi w porcie HDMI w laptopie?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 grudnia 2023 przez mzalfres Nowicjusz (200 p.)
Możliwość wyboru częstotliwości zależy od kilku czynników. Zacząłbym od specyfikacji karty graficznej w laptopie. Ale zakładając, że to jedna z tych które są w opisie modelu na stronach MSI (https://pl.msi.com/Laptop/GF63-Thin-11UX/Specification) to raczej odpada.

Kolejny temat to aktualne sterowniki. Może trzeba zaktualizować?

Następną przyczyną może być kabel HDMI - rozdzielczość 4k powyżej 30Hz "pociągnie" tylko kabel HDMI 2.0. W sklepach chyba najpopularniejsze są nadal 1.4. Panorama to w prawdzie nie jest 4k, ale sporo więcej niż HD. Więc może warto  pożyczyć jakiś "pewny" kabel i przetestować. Pamiętam że też miałem kłopoty których przyczyną okazał się kabel, u mnie jest typowe 4k.

Przejściówka DP->HDMI raczej w niczym nie pomoże. Ale w ostateczności można też przetestować. Na moje "wyczucie" problemem będzie kabel HDMI albo sterownik, który nie przewiduje tej kombinacji rozdzielczości i częstotliwości odświeżania, jaką "proponuje" monitor.

Powodzenia.
komentarz 15 grudnia 2023 przez arkopolo Początkujący (250 p.)
edycja 16 grudnia 2023 przez arkopolo

Zaktualizowałem sterowniki graficzne, ale nie pomogło. Rozumiem, że w takim układzie zakupić kabel HDMI 2.0? Obecnie korzystam z HDMI załączonego razem z monitorem. Tak się jeszcze zastanawiam czy problemem nie będzie samo wejście HDMI w laptopie? Może ono nie daje opcji odtwarzania na wyższej częstotliwości/ pożądanej rozdzielczości?

Jeszcze jedna kwestia: na innym laptopie (Dell Latitude 5420) na tym samym kablu od razu wykrywa odpowiednią rozdzielczość, więc już sam nie wiem czy to wina kabla...

komentarz 16 grudnia 2023 przez mzalfres Nowicjusz (200 p.)
W tej sytuacji na pewno nie jest to kwestia kabla. Złącze HDMI jest sterowane bezpośrednio przez kartę graficzną. W takim układzie obawiam się, że ta karta może po prostu "nie umieć" tej kombinacji rozdzielczości i częstotliwości . Samo uszkodzenie wejścia HDMI raczej mało prawdopodobne.

Jaka wersja karty graficznej jest w tym laptopie?

Pamiętam że sterowniki NVIDII kiedyś miały opcję ręcznych ustawień, ale to może być dawno i nie prawda :-D
komentarz 16 grudnia 2023 przez arkopolo Początkujący (250 p.)
edycja 16 grudnia 2023 przez arkopolo

Poniżej załączam specyfikację dot. karty graficznej:

• Rodzaj karty graficznej: dedykowana
  • Zintegrowana karta graficzna: Intel UHD Graphics (11-gen)
  • Seria karty graficznej: RTX z serii 30
  • Karta graficzna: NVIDIA Geforce RTX 3050 Laptop GPU
  • Pamięć karty graficznej: 4 GB
  • Rodzaj pamięci karty graficznej: GDDR6
  • Maksymalna moc karty graficznej (TGP): 40 W
  • Maks. taktowanie rdzenia: 1222 MHz
  • Wyjścia karty graficznej: 1 x wyjście HDMI

Dodam, że w Dellu mam napisane:

• DameWare Development Mirror Driver 64-bit
  • Intel(R) Iris(R) Xe Graphics

Jeszcze jedna kwestia: po podłączeniu monitora mam taki napis.

Co do ustawień, jakieś tam ustawienia są, ale chyba nie to czego szukam :)

komentarz 17 grudnia 2023 przez arkopolo Początkujący (250 p.)
Czyli co, zero szans na tym kompie? :(
komentarz 28 maja 2024 przez MG Nowicjusz (100 p.)

Hej, mam ten sam problem. Staram się z nim uporać na wszelkie możliwe sposoby ale nie jestem w stanie znaleźć rozwiązania. Wyciągam wnioski, że wyjście HDMI w laptopie jest bezpośrednio podłączone z kartą intela i nie mam zielonego pojęcia jak podłączyć go pod Kartę Graficzną

komentarz 28 maja 2024 przez mzalfres Nowicjusz (200 p.)
Chyba jest jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia - BIOS. Tam się ustawia kartę, która jest w użyciu, jeśli są dwie. Ta "dedykowana" jest najczęściej określana chy a jako "discrete" w BIOSie, to tak żeby było prościej :)
komentarz 28 maja 2024 przez MG Nowicjusz (100 p.)

Dzięki za szybka odpowiedz. Myślałem ze będę musiał czekać cztery lata :D. Ogólnie już wcześniej próbowałem ale odbiłem się nieco od ściany. Ale jeśli jesteśmy w temacie to może poproszę o pomoc.

W zaawansowanych na BIOsie mam takie oto moliwosci i nie wiem czy którykolwiek z nich daj mi możliwość zmiany karty na główna….

komentarz 28 maja 2024 przez mzalfres Nowicjusz (200 p.)
Żadna z widocznych. A co jest w pierwszej zakładce ?
komentarz 29 maja 2024 przez MG Nowicjusz (100 p.)

W pierwszej zakładce nie mogę nic zmienić poza językiem i czasem. Przesyłam foty jeszcze info o boot.

i jeszcze osobno pytanie do biosa. Myślicie ze z updatowanie go mogłoby mi pokazać ta opcje?

z góry dzięki wielkiej za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 412 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2020 w Sprzęt komputerowy przez daniel2k Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 744 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 381 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Michał14 Użytkownik (580 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...