• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy kupować maca m1 na inżynierskie studia informatyczne?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
640 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2023 w Sprzęt komputerowy przez Happstasy Nowicjusz (130 p.)
Dzień dobry, mój stary mac z 2012r już umiera więc zastanawiam się nad kupnem nowego sprzętu. Ze względu na rozpoczęcia nauki na inżynierskich studiach informatycznych na Politechnice Gdańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy wystąpią problemy podczas nauki na danym kierunku? Czy jest lista używanych programów? Czy mac na m1/2/3 da radę, czy lepiej windows?

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
Maszyna jak maszyna powinna spokojnie dać radę, realizowane zwykle zadania na poczet uczelni i studiów są mało wymagające i na pewno nie jest ich "nie wiadomo ile", bo program studiów w kwestii inżynierii oprogramowania i ogólnie programowania jest bardzo ubogi.
Generalnie skupia się głównie na teorii

Najlepszym rozwiązań moim zdaniem i tak będzie linux, wiele zajęć będzie wymagać nawet wykorzystania linuxa, wiem też, że często w pracowniach takowy system będzie.
Dodatkowo pewne rzeczy będą czasami wymagane, jak stawianie maszyn wirtualnych etc, więc w tym wypadku warto mieć system linuxa :) żeby takoej wirtualki np. nie musieć stawiać.
Chociaż jak zrobisz błąd, co się zdarza (pamiętam te czasy), to jak programując np. doprowadzisz do jakiegoś wycieku pamięci to ani maszyna za 10 koła Ci nie pomoże i komputer/system bądź co bądź się zawiesi w oczekiwaniu na restart XD

Więc jak najbardziej na czystym systemie taki aktualny twój mac z 2012, spokojnie sobie poradzi
+1 głos
odpowiedź 12 grudnia 2023 przez Krzychu1 Użytkownik (510 p.)
Jak bym nie kupił maca, bo tak
+1 głos
odpowiedź 13 grudnia 2023 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
Sam posiadam maca z prockiem M1 i na razie nie zauważyłem żadnych większych problemów z powodu działania na macOS, jak i ograniczeń arm64.

Od czasu do czasu możesz mieć jakieś drobne niedogodności spowodowane brakiem obsługi arm64, ale przeważnie da się to obejść.

Najważniejsze to aby mieć przygotowaną VMkę z Windowsem 11 ARM (polecam np. VMWare Fusion), ponieważ wykładowcy lubią często używać jakiegoś oprogramowania windows-only, więc warto być przygotowanym.

Podsumowując, bardzo sobie chwalę wybór Maca, mimo że jestem fanem Windowsa i sam system mi trochę przeszkadza , to jednak trzeba przyznać, że trudno znaleźć w podobnych pieniądzach laptop z windowsem który dorównywałby w jakimkolwiek stopniu wspomnianemu Macowi (procesor, czas pracy na baterii, touchpad i ogólne działanie).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,553 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2021 w Sprzęt komputerowy przez o.li.e Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,899 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2021 w Sprzęt komputerowy przez Michał Krupa Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 356 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2022 w Sprzęt komputerowy przez Bish0p Obywatel (1,940 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...