• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ostrzeżenie przed wydrukiem pliku

Cloud VPS
0 głosów
215 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2023 w Sprzęt komputerowy przez pj-1024 Użytkownik (690 p.)
Dzień Dobry

Ostatnio mam taki problem, że gdy klikam PPM na plik i otwiera się menu, to czasami zrobię missclick i kliknę na "Wydrukuj" zamiast na inną opcję. W takim wypadku nie ma żadnego ostrzeżenia ani pytania czy chcę wydrukować a zanim zdążę zareagować, plik się już drukuje.

Ma ktoś pomysł jak to naprawić?
komentarz 4 listopada 2023 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
edycja 4 listopada 2023 przez VBService

gdy klikam PPM na plik i otwiera się menu, to czasami zrobię missclick i kliknę na "Wydrukuj" zamiast na inną opcję. 

1. Z poziomu jakiego systemu operacyjnego (Windows, Linux, macOS itp.)?
  2. Z poziomu konkretnej aplikacji (Przeglądarka internetowa, edytor tekstu itp.)?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 listopada 2023 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,110 p.)
wybrane 11 listopada 2023 przez pj-1024

Najlepsza
Raczej nie narzędziami systemowymi (Windows na pokładzie jak mniemam). Możesz albo ustawić drukarkę domyślną na Microsoft Print to PDF lub Microsoft XPS Document Writer (wtedy przypadkowy wydruk pójdzie do pliku) lub w ogóle usunąć opcję Drukuj z menu kontekstowego. Co do ostrzeżenia, potrzebny byłby ci program, który przechwyci obsługę operacji drukowania. Nie szukałem, nie wiem czy jest.
0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2023 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Do tego co napisał @SzkolnyAdmin; sprawdź też: Disable printer in Windows temporarily

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,165 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 336 wizyt

93,454 zapytań

142,449 odpowiedzi

322,718 komentarzy

62,833 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...