• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skrypt przestaje działać po przełączeniu karty

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
299 wizyt
pytanie zadane 11 października 2023 w JavaScript przez AgentTecza Obywatel (1,810 p.)
Witam,
Mam problem. Mam stworzony skrypt na przemienianie linków tekstu i slider. Problem w tym skrypcie jedyny jaki jest to taki że jak ktoś wyjdzie z karty i wróci na stronę to wszystko się rozjeżdża i nie jest dopasowane. Zdjęcia są różne niż napis i link. Potrzebuję by zawsze to działało razem jak mogę to naprawić?

Z góry dziękuje za pomoc!

Codepen:
https://codepen.io/zjebee/pen/bGQyBXp

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 października 2023 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Rozjeżdża się, bo nieaktywne karty spowalniają/wstrzymują liczniki czasu, a z kolei requestAnimationFrame() jest całkowicie wstrzymane. W związku z tym, że slider używa rAF a skrypt do pisania tekstu setTimeout(), to synchronizacja pomiędzy tymi dwoma całkowicie sie rozjeżdża.

Rozwiązaniem jest tutaj stworzenie jednego licznka, który by obsługiwał jedno i drugie (osobiście proponuję przesiadkę na rAF). Wówczas nie byłoby problemu z synchronizacją.

komentarz 11 października 2023 przez AgentTecza Obywatel (1,810 p.)
A mógłbyś przerobić jakąś część kodu bym wiedział o co chodzi?
komentarz 13 października 2023 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Trudno byłoby przerobić tylko fragment. Ogólnie chodzi o np. zamianę tego fragmentu

setTimeout(function () {
            that.tick();
        }, delta);

na wywołanie requestAnimationFrame(). Najlepiej za to przenieść to jakoś do funkcji startCarousel() i zrobić z niej funkcję odpalającą wszystkie animacje.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 218 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 476 wizyt
pytanie zadane 12 września 2018 w C i C++ przez Nekronomik Użytkownik (600 p.)

93,385 zapytań

142,384 odpowiedzi

322,540 komentarzy

62,746 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...