• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana koloru czcionki podczas importowania prezentacji PowerPoint do pdf

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
119 wizyt
pytanie zadane 18 września 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Kefas Użytkownik (520 p.)
Witam.

Mam prezentacje wykonane w programie PowerPoint. W prezentacjach użyta jest m.in. czcionka Alegreya Sans i jej odmiany (np. Black, Medium itd.). W prezentacjach wypełnienie i kontury czcionki są w różnych kolorach (np. błękitne wypełnienie i granatowe kontury). Podczas importowania prezentacji do pliku .pdf czcionka Alegreya Sans zmienia kolor na czarny (wypełnienie czcionki, kontur pozostaje w wybranym kolorze). Problem dotyczy wyłącznie tej czcionki.

Próbowałem czcionkę odinstalować i zainstalować na nowo. Bez zmian. Także zmiana opcji publikowania do .pdf nic nie dały.

Wydaje się, że zmiana dokonała się w wyniku jakiejś aktualizacji Windows. Zmiana czcionki nie wchodzi w grę.

Używam Office 2021 i Windows 11.

Dziękuję Wam za pomoc. Pozdrawiam

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 września 2023 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)
wybrane 18 września 2023 przez Kefas

Najlepsza

Sprawdź takie rozwiązanie jak, pobranie tych fontów bezpośrednio z githuba
https://github.com/huertatipografica/Alegreya-Sans/archive/refs/heads/master.zip

Następnie zainstaluj ręcznie tylko te z katalogu fonts / ttf
Następnie zaznacz opcję osadzenia tych fontów w pliku.

Zobacz czy taka kolejność przyniesie rozwiązanie.

komentarz 18 września 2023 przez Kefas Użytkownik (520 p.)
Dziękuję, Mattrattus! Działa.

Spróbowałem zainstalować jedną z czcionek "otf" i ta generuje błąd, jak opisałem powyżej. Zastanawiam się, na czym polega błąd?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
1
komentarz 18 września 2023 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)
Kiedyś sam miałem podobny problem.
Jak szukałem dla siebie rozwiązania to trafiłem na info, że pakiet Office nieprawidłowo osadza instalowane systemowo fonty - tam chyba chodziło o nieobsługiwanie formatów innych niż ttf.

Fajnie, że pomogłem i działa :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,529 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 197 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 497 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez WiT Nowicjusz (120 p.)

92,958 zapytań

141,920 odpowiedzi

321,149 komentarzy

62,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...