• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana koloru czcionki podczas importowania prezentacji PowerPoint do pdf

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+1 głos
57 wizyt
pytanie zadane 18 września w Systemy operacyjne, programy przez Kefas Początkujący (430 p.)
Witam.

Mam prezentacje wykonane w programie PowerPoint. W prezentacjach użyta jest m.in. czcionka Alegreya Sans i jej odmiany (np. Black, Medium itd.). W prezentacjach wypełnienie i kontury czcionki są w różnych kolorach (np. błękitne wypełnienie i granatowe kontury). Podczas importowania prezentacji do pliku .pdf czcionka Alegreya Sans zmienia kolor na czarny (wypełnienie czcionki, kontur pozostaje w wybranym kolorze). Problem dotyczy wyłącznie tej czcionki.

Próbowałem czcionkę odinstalować i zainstalować na nowo. Bez zmian. Także zmiana opcji publikowania do .pdf nic nie dały.

Wydaje się, że zmiana dokonała się w wyniku jakiejś aktualizacji Windows. Zmiana czcionki nie wchodzi w grę.

Używam Office 2021 i Windows 11.

Dziękuję Wam za pomoc. Pozdrawiam

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 września przez mattrattus Bywalec (2,880 p.)
wybrane 18 września przez Kefas

Najlepsza

Sprawdź takie rozwiązanie jak, pobranie tych fontów bezpośrednio z githuba
https://github.com/huertatipografica/Alegreya-Sans/archive/refs/heads/master.zip

Następnie zainstaluj ręcznie tylko te z katalogu fonts / ttf
Następnie zaznacz opcję osadzenia tych fontów w pliku.

Zobacz czy taka kolejność przyniesie rozwiązanie.

komentarz 18 września przez Kefas Początkujący (430 p.)
Dziękuję, Mattrattus! Działa.

Spróbowałem zainstalować jedną z czcionek "otf" i ta generuje błąd, jak opisałem powyżej. Zastanawiam się, na czym polega błąd?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
1
komentarz 18 września przez mattrattus Bywalec (2,880 p.)
Kiedyś sam miałem podobny problem.
Jak szukałem dla siebie rozwiązania to trafiłem na info, że pakiet Office nieprawidłowo osadza instalowane systemowo fonty - tam chyba chodziło o nieobsługiwanie formatów innych niż ttf.

Fajnie, że pomogłem i działa :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,207 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 128 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez WiT Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 317 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Marcin_J Nowicjusz (120 p.)

91,832 zapytań

140,508 odpowiedzi

317,004 komentarzy

61,163 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...