Gdy ostatnio szukałem pracy w informatyce w Polsce, miałem taki problem, że firmy odrzucały mnie za to, że nie prowadzę i nie jestem zainteresowany prowadzeniem własnej działalności gospodarczej.
Udało się dostać pracę za prawie 10. razem, wcześniejsze firmy głównie odrzucały mnie za ten brak działalności gospodarczej na samym początku, przed sprawdzeniem umiejętności technicznych, a ja straciłem ogromną ilość czasu na wcześniejsze przygotowania do nich.
Szukałem ogłoszeń głównie na pracuj.pl, z nazwą mojej technologii jako słowem kluczowym, wybranym miastem i wynagrodzeniem od najwyższego do najniższego.
Jestem "seniorem" pod względem technicznym, a chyba im wyższy staż pracy tym częściej pojawia się takie wymaganie, ale zupełnie nie znam polskich norm prawnych i społecznych w takich kwestiach, większość życia spędziłem w Belgii, gdzie działalność gospodarczą trzeba zakładać tylko wtedy, gdy się ma własnych klientów, nie do normalnej pracy.
Po czym muszę filtrować oferty (jakie filtry ustawiać w portalach ogłoszeniowych lub na co patrzeć w treści ogłoszenia), żeby następnym razem przy szukaniu pracy sytuacja się nie powtórzyła? Czy dobrze myślę, że "+ VAT" obok wynagrodzenia jest jednym z kryteriów oznaczających, że powinienem pominąć ofertę pracy, jeśli nie jestem i nie chcę być przedsiębiorcą, czy trzeba patrzeć na coś innego, a może się nie da i trzeba przy każdym szukaniu pracy zmarnować miesiąc na bycie odrzucanym z tego powodu?