• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obecność trojana Raspberry Robina na dysku

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
60 wizyt
pytanie zadane 14 września w Bezpieczeństwo, hacking przez naimad Nowicjusz (120 p.)
Dzień dobry,

Mój komputer został zeszłej nocy zainfekowany przez Raspberry Robina. Naocznym efektem był brak dostępu do internetu, co w ogóle dało mi sygnał, że coś się dzieje. Chwilę po pozbyciu się trojana z dysku (za pomocą Windows Defendera) sieć wróciła. Ponadto wykonałem skany m.in. Malwarebytesem i Combo Cleanerem. Te nie stwierdziły już żadnego zagrożenia.

Ale do sedna:
1, Czy infekcja mogła wykraść poufne dane jak zdjęcia, dokumenty i podobne? Jeśli tak, to jak duże jest ryzyko i jak przebiega z reguły proces infekowania?
2. Czy poza przeskanowaniem, pozbyciem się wirusa (warto nadmienić, że nic poza dyskiem SSD [do którego nikt poza mną nie ma dostępu] od dłuższego czasu nie było pod laptopa podłączane) i zmianą haseł powinienem zrobić coś jeszcze?
3. I przede wszystkim: czy ewentualne wykradzione pliki są traktowane indywidualnie tj. przez konkretną osobę, która mogłaby wykorzystać je w jakimś celu czy cały ten proces odbywa się automatycznie bez udziału człowieka?

Z poważaniem

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 504 wizyt
pytanie zadane 15 października 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 361 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 290 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2022 w Bezpieczeństwo, hacking przez antekelektronik Obywatel (1,120 p.)

91,832 zapytań

140,508 odpowiedzi

317,004 komentarzy

61,163 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...