• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana serwera

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
95 wizyt
pytanie zadane 14 września w Hostingi, domeny, usługi przez darecki1971 Nowicjusz (140 p.)
Witam,

Mam takie pytanie.W zwiazku z tym ze jestem laikiem w tych sprawach,chcialem sie dowiedziec,zapytac,poniewaz mam sklep internetowy na polskim serwerze,ale sprzedaje w niemczech dla niemieckich klientow.czy zmiana i przeniesienie sklepu na niemiecki serwer wplynie na pozycje w wyszukiwarkach?

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Darek

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 września przez Visual Studio Kot Bywalec (2,030 p.)
edycja 14 września przez Visual Studio Kot
Zawsze ma jakiś wpływ, nie zawsze jednak musi być negatywny. Jeżeli nowy serwer jest wydajniejszy i szybszy to może mieć nawet pozytywny skutek.

Najważniejsze byś podczas migracji zachował te samą strukturę URL. Jeżeli jakiekolwiek zmiany będą nie do uniknięcia to zaktualizuj również sitemap.

W zależności też od silnika na jakim działa sklep, sama migracja może wymagać dodatkowych akcji.
komentarz 15 września przez darecki1971 Nowicjusz (140 p.)
Dziekuje za odpowiedz,pytam dlatego ze kolega mial,ma sklep internetowy i sprzedaje w USA,nastepnie zmienil serwer z amerykanskiego na serwer w Polsce i nagle spadla mu ogladalnosc strony o 70%.Dlatego sprzedajac produkty w niemczech,rozwazam zmiane serwera na inny w niemczech(w niemieckich firmach hostingowych),myslac o tym ze zwiekszy sie ogladalnosc mojej strony.Tylko czy to cos da?

Pozdrawiam,

Darek
komentarz 15 września przez Visual Studio Kot Bywalec (2,030 p.)
Akurat kwestie sklepów działających na terenie UE i hostujących swoje aplikacje na serwerach poza krajami UE komplikują sprawę jeszcze bardziej (głównie z powodów prawnych). Stany mają inne przepisy w kwestii przechowywania danych użytkowników i wiele innych aspektów prawnych.

Jeżeli Twój sklep działa dobrze i przynosi już sensowne wyniki sprzedażowe, to przed migracją skontaktowałbym się na Twoim miejscu ze sprawdzoną firmą i przeprowadził audyt SEO. Do takich prac podchodzi się indywidualnie. Tutaj nie ma złotego środka.
Dziekuje bardz za odpowiedz,czyli jezeli chodzi o zmiane serwera w moim przypadku,to przy ewentualnej zmianie powinienem sie kierowac szybkoscia serwera,niekoniecznie musi on byc zarejestrowany w niemczech(np.Home.pl),?

Pozdrawiam,

Darek

@Visual Studio Kot, i jeszcze jedno pytanie:czy zmiana serwera na niemiecki nie mialaby pozytywnego wplywu na moj sklep,biorac pod uwage,tak mysle,ze wtedy moj sklep mialby niemieckie IP,w wyszukiwarce google.de?

edycja 15 września przez Visual Studio Kot
Zgaduję, że nie stawiasz własnego serwera a korzystasz z usług firm hostingowych. W kwestii technicznej faktycznie szybkość i wydajność są istotne, ale zwróć uwagę również na przestrzeń dyskową, bezpieczeństwo i skalowalność, jeżeli planujesz zwiększenie ruchu na stronie.

Czasem hostingodawcy oferują dedykowane serwery skonfigurowane pod aplikacje tworzone na konkretnym silniku. To także coś na co warto zwrócić uwagę.
Dziekuje,to akurat jest serwer mojego kolegi,ktory ma jeden z wiekszych sklepow internetowych w okreslonej branzy w Polsce.Ale ten sklep/serwer ma okolo 15 lat,czy ma to wplyw,w sensie negatywnym?

Pozdrawiam,

Darek
Lokalizacja, w znaczeniu o którym piszesz nie jest tak istotna dla wyszukiwarki jak treść tego co znajduje się pod danym adresem. Korzyść jaką masz z przeniesienia sklepu na serwer zlokalizowany w Niemczech to skrócenie czasu ładowania strony dla Niemieckiej grupy użytkowników. Jeżeli to Twoja główna grupa docelowa, to jest to dobre rozwiązanie.

Jeszcze raz bardzo dziekuje.A pytanie jedno jeszcze mam:Visual Studio Kot,czym sie Panstwo zajmuja?

Pozdrawiam,

Darek

Państwo? Nie jestem firmą tylko zwykłym użytkownikiem. Pomogłem bo na co dzień tworzę projekty właśnie dla branży e-commerce, choć nie tylko.
To moze bedziemy w kontakcie,bo mam kilka rzeczy z ktorymi sobie nie radze.

Pozdrawiam,

Darek

darek@modellerc.de

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 75 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 69 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 135 wizyt

91,832 zapytań

140,508 odpowiedzi

317,004 komentarzy

61,163 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...