Nie odpowiem na Twoje pytania, ale ostatnio Google / Youtube zmusiły mnie do włączenia historii w appce Youtube na smarkfonie. Pojawił się komunikat, że muszę mieć włączoną historię by odpowiednio dobrać treści filmów.... Nie miałeś czegoś takiego?
Śledzenia nie pozbędziesz się jeśli masz Androida czy iOS (a dziś rzadko kto ma inny OS). Wydaje mi się, że to już jest niemożliwe. Zawsze będzie ktoś śledził, po to z grubsza biorąc są smarkfony / spy phone-y (oczywiście upraszczam i uogólniam sporo, bo można mieć tradycyjny telefon).
Tu jest ciekawy wątek, gdzie podobne tematy były poruszane:
https://forum.pasja-informatyki.pl/579784/smartfon-czy-zwykla-nokia?show=579784#q579784
Na YT jest sporo filmów na temat inwigilacji (nie mówię o Chinach :) gdzie jest to na potęgę praktykowane, ale o UE i PL). Widziałem sporo filmów o podsłuchiwaniu telefonów, itd. Pół biedy jak podgląda Ciebie Google czy FB/Meta czy Microsoft, gorzej jak są to jakieś grupy przestępcze, gangi czy lewe służby.
Pan dr Jarosław Kaczyński, prezes PiS, polecał w jednym z wywiadów tradycyjne telefony, starego typu by ograniczyć podsłuchiwanie, podglądanie i śledzenie.
Temat jest szeroki. Zajrzyj do powyższego linka. Sporo jest też tej tematyki na Niebiezpiecznik_pl.