Witam bardzo serdecznie.
Parę dni temu dostałem od znajomego pudełko w którym była masa kabli, przejściówek czy innych elektronicznych bzdur, udało mi się z tego kartonu wygrzebać trzy telefony, i jednego tableta któremu niestety padł dotyk i działa tylko w prawym górnym rogu, telefony to :
- Huawei P8 Lite ALE-L21
- Huawei P9 Lite 2017
- Sony Xperia Z ( która niestety padła totalnie pomimo święcącej się diody ładowania nie reagowała totalnie.
P9 Lite udało mi się uruchomić, przejść przez blokadę konta Google ( ponieważ nie znałem maila ani hasła do konta które było poprzednio na telefonie ) ale problem pojawił się przy P8 Lite ponieważ już samo ładowanie telefonu mnie zaciekawiło, telefon po podłączeniu do ładowarki pokazywał czerwony piorun, początkowo myślałem że tak jak w każdym telefonie pokażą się procenty ładowania a piorun będzie robił się zielony czy tam żółty, lecz oprócz migania diody na czerwono nic się nie działo, poczekałem godzinę pomyślałem że potrzebuje chwili na naładowanie się po czym chciałem go włączyć, pokazało się logo Huawei i telefon automatycznie wszedł w tryb "Rescue Mode" i wyświetlał się tylko taki komunikat :
RESCUE MODE
Attention!
Please update system again
Error!
Func NO : 7 ( teeos image )
Error NO : 1 ( security verify failed! )
Próbowałem uruchomić "Download Mode" bez skutku, próbowałem wejść do "Recovery" tez bez skutku, jedyne w co mogę wejść to "Fastboot" i tylko wtedy telefon jest wykrywany przez komputer jako urządzenie podłączone przez "Fastboot".
Po kilku godzinach czytania różnych forum oraz innych bzdetów z roku 2k16 i niżej, dowiedziałem się że mogę spróbować wrzucić na kartę SD plik "Update" do folderu "dload", i tak zrobiłem lecz kombinacja klawiszy czyli "Vol+ Vol- i Power" nic nie dały w telefonie migała tylko czerwona lampka.
Postanowiłem pójść o krok dalej i zdjąć tylną klapę i spróbować metody z "testpoint", i faktycznie kazano pobrać i uruchomić program PotatoNV, przytrzymać testpoint oraz punkt uziemienia tego testpoint-a, wpiąć kabel USB i kliknąć "Start" program wykrył telefon w porcie COM 1 i postęp poszedł normalnie lecz po chwili wyrzuciło coś takiego :
PotatoNV v2.2.1
User manual: https://kutt.it/pnv-en
Verifying images...
Uploading hisi620...
- xloader
- fastboot
Waiting for any device...
Timeout error.
Przez CMD z wgranymi sterownikami "Fastboot oraz ADB" próbowałem wgrać TWRP lecz potrzebuje do tego odblokowanego a tak jak pisałem wyżej program PotatoNV wyrzuca cały czas "Timeout" gdy nawet zmienie kabel USB.
Wiecie co może być grane ? Czy coś pominąłem z tego wszystkiego ? Doczytałem też że jeżeli żadna metoda nie za działa to prawdopodobnie została uszkodzona pamięć emmc i raczej z telefonu już nic nie będzie.
Dodam również że program DC-Unlocker pokazuje coś takiego :
Found Phone : ALE-L21
Model : Huawei phone in fastboot mode
IMEI : usunięte z wiadomego powodu
Serial NR. : usunięte z wiadomego powodu
Firmware : ALE-L21C09B584
Wszystkie ROM-y które chciałem sprawdzić mają stare linki albo totalnie nic nie wnoszą do tego wszystkiego.
Jakieś pomysły?