• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zasięg internetu

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
224 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2023 w Sieci komputerowe, internet przez Tharek Nowicjusz (130 p.)
Witam

Prosiłbym o pomoc z takim problemem.

Przeniosłem się do nowego domu na wsi, można powiedzieć otoczonego z każdej strony lekką górka. W domu i na podwórku nie łapie mi sieć w ogóle, zero sygnału, i z polskiej i niemieckiej karty. Gdy wejdę natomiast z każdej strony do góry po około 10 metrów względem poziomu morza, internet śmiga jak bajka. Część problemów rozwiązuje wifi, natomiast chciałbym mieć dostęp do polskiego roamingu internetu(tak jak pisałem mieszkam w Niemczech)

Chciałem się zapytać, czy jakiś router do którego mógłbym wsadzić kartę SIM mógłby rozwiązać problem?

Jeżeli tak, to jaki byście mogli polecić?

Pozdrawiam
1
komentarz 20 sierpnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)
Jedyne rozwiązanie jakie widzę to starlink :D https://www.starlink.com/
komentarz 20 sierpnia 2023 przez Tharek Nowicjusz (130 p.)
edycja 20 sierpnia 2023 przez Arkadiusz Waluk
Wiem, że najlepsze byłoby zamontowanie odbiornika nad domem, niestety to nie jest możliwe.

https://allegro.pl/oferta/we826-t2-router-wi-fi-modem-4g-gniazdo-karty-sim-3-13978842515

Czy taki sprzęt też nic nie da, bo kupowanie by zwracać średnio mnie robi, a jednak potrzebuje jakoś ten problem rozwiązać
komentarz 20 sierpnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (42,200 p.)
Starlink jest fajny, rozwiązuje problemy braku sygnału GSM. Teoretycznie ponad 90% Polski (wiem, że kolega jest w Niemczech) jest pokryte siecią GSM, ale jednak jest sporo miejsc gdzie nie ma dobrego, a czasami nie ma wcale internetu.

Starlink mógłby być trochę tańszy, abo za ok. 300 zł przy tych parametrach to dość drogo,  zdecydują się właśnie tylko klienci z dżungli albo jaskini ;)
komentarz 20 sierpnia 2023 przez Tharek Nowicjusz (130 p.)
edycja 20 sierpnia 2023 przez Arkadiusz Waluk
Dzięki za odp, ale

Panowie ale my się chyba nie rozumiemy. Chce złapać zasięg do mojej karty SIM od internetu nadawany przez sieć roamingową. Chciałbym mieć polski roaming w urządzeniu z którego chce korzystać. Nie interesuje mnie starlink, pytam się czy takie urządzenie będzie w stanie złapać sygnał, który "teoretycznie" znajduje się jakieś 10m nad moim dachem. Jeśli nie, to nie ma tematu, jeśli tak, to czy jest sens inwestować aż tyle pieniędzy, czy coś tańszego nie wystarczy. Dziękuję za odpowiedzi i

Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (42,200 p.)
Maszt, ale to dość kłopotliwe i drogie lub "NET BOX" - antena wystawiona w miejscu gdzie jest sygnał i po kablu lub WIFI do domciu. Są używane i czasem nowe zestawy LTE na OLX i Allegro.

Tu oferta Play:

https://www.play.pl/oferta/play-internet/net-box/nowy-numer?&&&&gclsrc=aw.ds&gad=1&gclid=EAIaIQobChMIuZSJ3ZfsgAMV_gCiAx0syQAsEAAYASAAEgJYAPD_BwE&gclsrc=aw.ds

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 408 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez Pakiś Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 197 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 218 wizyt
pytanie zadane 12 października 2019 w Sieci komputerowe, internet przez WeronikaZ Początkujący (310 p.)

93,005 zapytań

141,971 odpowiedzi

321,252 komentarzy

62,344 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...