• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

publiczna siec wifi a usluga vpn

Cloud VPS
0 głosów
378 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2023 w Sieci komputerowe, internet przez darknode Użytkownik (560 p.)
Witam, niebawem wybieram sie zagranice na wakacje, w hotelu w ktorym bede przebywal, jest siec publiczna dostepna dla kazdego...  i mam takie pytanie, bo generalnie kazdy kto bedzie w tej sieci, moze nadsluchiwac jak i wykrasc nasze hasla itp, na ile samo vpn da mi gwarancje, ze bede bezpieczny i bede mogl korzystac ze swoich serwerow ftp?  pomijajac strony z certyfikatem ssl, https choc wiem, ze i to mozna obejsc.  czy samo vpn wystarczy by moc spokojnie korzystac z takiej sieci?  czy jednak pomyslec o swoim wlasnym mobilnym internecie?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2023 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)

Cześć,
Rozwinięciem VPN jest Virtual private network - czyli wirtualna sieć prywatna.
Możesz to postrzegać jako tunel wewnątrz nawiązanego połączenia za pośrednictwem tej otwartej sieci publicznej.

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak zastosowanie VPNa od zaufanego dostawcy i użycie odpowiedniego protokołu OpenVPN lub WireGuard – ochroni Twój ruch internetowy.
Do takich zastosować o jakie pytasz VPN jest narzędziem idealnym.

W przypadku wyboru dostawcy - jeżeli nie korzystasz z żadnego to poszukaj w internecie opinii.
Ja rekomenduję – ProtonVPN albo Mullvad.
W przypadku wyboru dostawcy - to jest kwestia ceny do potrzeb takiego VPNa.

Udanych wakacji :)

komentarz 16 sierpnia 2023 przez darknode Użytkownik (560 p.)
dziekuje za wyjasnienie, wiem, co to jest vpn, tylko zastanawialo mnie to, czy w 1 sieci mozna wykrasc dane nawet jesli korzysta sie z vpn,  co do uslugodawcy to nieraz korzystalem z vpnonline pl  dosc tani i opinie ma dobre,  open vpn jest chyba najlepszym protokolem, ale czy zwykly protokol pptp tez wystarczy?
komentarz 16 sierpnia 2023 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)
"Pogłębianie" tego tematu w takim kierunku wskazuje tylko na brak zaufania do tego narzędzia :D
Nie, nie można - ideą VPNa jest pełne szyfrowanie takiego tunelu - na tym zamyka się problem.
Jedynie można ten problem połamać używając protokołów które są uznane za niewystarczające.

Wspomniane protokoły - WireGuard i OpenVPN nie mają na chwilę obecną znalezionych luk w zabezpieczeniu i są uznawane za bezpieczne. Koniec kropka :)

Co do protokołu PPTP - to jest tak stary protokół, że pamięta czasy Win95 i jeżeli szukasz dziury w temacie samego VPNa - to ten protokołu jest taką dziurą. I tak używanie go może być niebezpieczne.

Dlaczego chcesz używać pptp?
komentarz 16 sierpnia 2023 przez darknode Użytkownik (560 p.)
dlatego, ze na samym linuxie jest tylko ta opcja.. brak l2tp i sstp, ale jest jeszcze open vpn, i wlasnie jej uzyje ;)  dziekuje wam za porady i pomoc!
komentarz 17 sierpnia 2023 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)
A jaki to Linux?
Pozostałe dwa protokoły są także niezalecane.
Jeżeli masz OpenVPN - to zdecydowanie ten! Generalnie to jest standard, choć WireGuard jest nowszym protokołem i masz go domyślnie wbudowanego w kernelu. Może pozostać kwestia doinstalowania odpowiedniego pakietu żeby go obsłużyć w GUI - dlatego pytam jaka to dystrybucja.
komentarz 17 sierpnia 2023 przez darknode Użytkownik (560 p.)
dystrybucja to Linux mint ze srodowiskiem graficznym cinnamon. ale na szczescie jest open vpn, wczoraj testowalem, wszystko dziala idealnie.  WireGuard niestety nie znalazlem w nim

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 235 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 637 wizyt
pytanie zadane 29 września 2019 w Sieci komputerowe, internet przez qaz3011 Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,678 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2017 w Sieci komputerowe, internet przez kacperc317 Początkujący (320 p.)

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...