• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Programator nie wgrywa programu do arduino

+1 głos
207 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2023 w C i C++ przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
zamknięte 13 sierpnia 2023 przez francus11

Dorwałem się ostatnio do uszkodzonej płytki Arduino Uno. Sama Atmega328 działa, ponieważ przekładałem ją do sprawnej płytki i wszystko się wgrywało. Z tego powodu wyciągnąłem programator kurzący się w szafce, kupiony dawno temu "bo się przyda". Zaktualizowałem sterowniki w nim, poprawnie podłączyłem do płytki, próbuję wgrać przez "stare" Arduino IDE (to co nazywa się "Arduino"). No i tu pojawia się problem, ponieważ nie mogę nic wgrać, wyskakuje błąd, że nie można znaleźć urządzenia na COM9. Jest to dziwne, ponieważ jak oglądałem poradniki, to nikt nie wybierał portu, bo nie było żadnego do wyboru, czyli tak jak u mnie. A mimo to inni wgrywali. Oczywiście zmieniłem programator w ustawieniach na USBasp. Próbowałem oczywiście wgrać do sprawnego Uno i to również nie działało. Wypalanie bootloadera daje taki komunikat

avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1 
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

Błąd przy wgrywaniu bootloadera.

Ewidentnie avrdude wykrywa urządzenie, ale ma problem z komunikacją z programatorem USBasp. Sterownik to libusbK. Próbowałem w nowym Arduino IDE i również te same efekty. Ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak?

komentarz zamknięcia: Rozwiązane

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2023 przez francus11 Gaduła (3,250 p.)
Znalazłem źródło problemu. Otóż przejściówka z 10 pin na 6 pin była zrobiona nieprawidłowo. Złącze 10 pin było przylutowane odwrotnie. To cud że nie usmażyło mi działającej płytki. Tak więc uważajcie, bo kawałek pcb za 10 zł może być dość niebezpiecznym źródłem problemu

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,165 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 686 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 675 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2018 w Mikrokontrolery przez niezalogowany

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...