Dorwałem się ostatnio do uszkodzonej płytki Arduino Uno. Sama Atmega328 działa, ponieważ przekładałem ją do sprawnej płytki i wszystko się wgrywało. Z tego powodu wyciągnąłem programator kurzący się w szafce, kupiony dawno temu "bo się przyda". Zaktualizowałem sterowniki w nim, poprawnie podłączyłem do płytki, próbuję wgrać przez "stare" Arduino IDE (to co nazywa się "Arduino"). No i tu pojawia się problem, ponieważ nie mogę nic wgrać, wyskakuje błąd, że nie można znaleźć urządzenia na COM9. Jest to dziwne, ponieważ jak oglądałem poradniki, to nikt nie wybierał portu, bo nie było żadnego do wyboru, czyli tak jak u mnie. A mimo to inni wgrywali. Oczywiście zmieniłem programator w ustawieniach na USBasp. Próbowałem oczywiście wgrać do sprawnego Uno i to również nie działało. Wypalanie bootloadera daje taki komunikat
avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
Błąd przy wgrywaniu bootloadera.
Ewidentnie avrdude wykrywa urządzenie, ale ma problem z komunikacją z programatorem USBasp. Sterownik to libusbK. Próbowałem w nowym Arduino IDE i również te same efekty. Ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak?