• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena portfolio :)

VPS Starter Arubacloud
+6 głosów
1,477 wizyt
pytanie zadane 9 września 2015 w Nasze projekty przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)
edycja 31 sierpnia 2016 przez 01993Pablo

Witam stworzyłem swoję porffolio i chciałbym się nim z Wami podzielić :) Jednocześnie proszę o ocenę i sugestię  co można poprawić :) 

Link do strony : http://pawelwasiak.pl/

14 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 września 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
edycja 9 września 2015 przez Tomatosoup
1. Skompresuj zdjęcia bo slider zamula

2. Przenieś javascripty przed zamknięcie tagu body

3. Dlaczego kontakt jest osobno ? Zrób z tego onepage site

4. Poczytaj więcej o html5 skoro przypinasz jego odznake na strone

5. Zamiast nazwy logo.png użyj czegoś w stylu pawel_wasiak_logo.png , kwestia SEO

6. Dodaj atrybuty alt do zdjęć

7. Zrób nawigacje bardziej mobile-friendly, może 'hamburger' menu ?
+3 głosów
odpowiedź 9 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Jako, że stronka wydaje się być porządna to się postaram :)
 

43 requesty 2.6 MB i 2.2 milisec, czyli nie jest źle chociaż może być lepiej. ALE obrazki w sliderze tym, czy headerze ważące po kilka mb to trochę przesada. 

Do elementów stałych na stronie (obrazków) warto używać duszków czyli tak zwanych sprites: 
http://kodcss.pl/kurs-css/lekcje/dzial-4/duszki-css

Validator CSS: https://jigsaw.w3.org/css-validator/validator?uri=http%3A%2F%2Fwebdesigner-pawel.pl%2F&profile=css3&usermedium=all&warning=2&vextwarning=true&lang=en

Oczywiście część plików CSS nie jest Twoja. Warto zapoznać się z narzędziem minify do CSS i JS. 

Czytając książkę Erica Meyer'a zapamiętałem, że:
 

<div style="clear:both;"></div>

Jest złym i wycofywanym nawykiem. 

Warto byś poczytał o wykorzystaniu id i class w HTML i CSS. Nie korzystasz z tego i jak korzystasz z id to nie jestem pewien czy wiesz w jakim celu to jest stosowane. 

Skrypty JS warto dawać na sam dół strony. Wynika to często z mechaniki działania skryptów. Jeżeli coś się sypnie w którymś to strona nie zostanie wyświetlona bo jest odpalana liniowo. Jeżeli skrypt byłby na samym końcu kodu, to strona się wyświetli tylko najwyżej nie będzie mieć bajerków. 

 

Inne walidacje:
https://validator.w3.org/nu/?doc=http%3A%2F%2Fwebdesigner-pawel.pl%2F
https://validator.w3.org/unicorn/check?ucn_uri=webdesigner-pawel.pl%2F&doctype=Inline&charset=(detect%20automatically)&ucn_task=conformance#
https://validator.w3.org/mobile-alpha/?url=http%3A%2F%2Fwebdesigner-pawel.pl%2F&profile=default

BRAK jakiegokolwiek RWD. Na SEO się nie znam więc nie oceniam. 

Daję mocne 8/10. Kilka drobnych poprawek i będzie super :)

+1 głos
odpowiedź 9 września 2015 przez tirex Gaduła (4,430 p.)

Ogólnie fajna strona ale responsywnośc do poprawy i wszędzie te divy:)

W wolnym czasie ogarnij to :http://www.w3schools.com/html/html5_new_elements.asp

komentarz 9 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
A divy są złe? To, że są nowe elementy zastępujące jakąś tam logikę to nie znaczy, że z divów trzeba rezygnować. Pozatym szastanie articlami headerami czy innymi sectionami w sposób jak się komu podoba też nie jest ok.
komentarz 9 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
@event15 przeczytaj sobie to: http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

Na prawdę wiele możesz się z tego dowiedzieć i robić tak aby nie szastać jak się komu podoba ;) Nie chcę oczywiście powiedzieć, że divy są zupełnie złe, ale nie uważajmy też że nowe znaczniki są zupełnie bez sensu.
komentarz 9 września 2015 przez tirex Gaduła (4,430 p.)
Na tej stronie jest jedynie "szastanie" divami.

Nie jest to zło,ale lepiej stosowac nowe znaczniki.

Oczywiście stosowac tam gdzie trzeba.
komentarz 9 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie neguję przydatności tych znaczników. Uważam jedynie, że ludzie którzy dowiedzieli się o ich istnieniu zaczęli je nadmiernie wykorzystywać, często w złych miejscach i nie do końca zgodnie z tym co chcieli osiągnąć. Do tego outline dokumentu mógł zupełnie zmienić swój wygląd gdy ktoś błędnie wykorzystał dany znacznik.

Kiedyś były tabelki, do niedawna były divy, które dużo lepiej sprawdzały się jako logika strony. Po jakimś czasie uznano, że masa twórców stron używa divów z określonymi id i ogólnie wiele osób ma te same praktyki. Stworzenie tych znaczników było naturalną koleją rzeczy.

Z divów nie rezygnować. Są one bardzo dobre. Pewne struktury można zmienić w nową semantykę i jest to ok. Moim zdaniem większym bólem jest brak RWD niż zastosowanie divów.
+1 głos
odpowiedź 9 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Ogólnie to mi się całość nawet podoba tylko to menu jakoś nie bardzo na mniejszych rozdzielczościach. Jak jest na HD to okej ładnie jest, ale jak się zmniejszy to już ono schodzi na dół, zajmuje jakoś tak bardzo dużo miejsca i ogólnie kiepsko się układa.

Poza tym formularz kontaktowy jakoś nie bardzo mi pasuje do reszty strony - skoro cała strona jest onepage to nie lepiej go też od razu zrobić? No i te kopiuj-wklej z Wikipedii jakoś średnio profesjonalnie mi wygląda - mogłeś się pokusić żeby chociaż po jednym zdaniu coś swojego napisać ;)

Ja tam grafikiem nie jestem także co do tego wiele nie podpowiem, oceniam tylko według tego co mi się widzi a co nie. Aha i jeszcze warto by poprawić to i to :)

komentarz 10 września 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
No faktycznie formularz kontaktowy z kosmosu się urywa, nie pasuje zupełnie do całości :)
0 głosów
odpowiedź 9 września 2015 przez WWOTEX Mądrala (6,200 p.)
1. W miejscu gdzie jest czerwone tło to tego czerwonego tła powinno tam nie być.... oczy mnie bolą nadal.

2. Ogółem jest super i dobra jest oryginalność, bo większość portfolio programistów mają od groma JSa i to jest aż denerwujące.
0 głosów
odpowiedź 10 września 2015 przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas na ocenę mojej strony :) jak również za cenne uwagi i przesłane poradniki :)

Przeanalizuję wszystkie uwagi i postaram się poprawić swoją strone :)
0 głosów
odpowiedź 10 września 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Error occurred: 403 - forbidden

 

Możesz mu zmienić czcionkę i dać na środek będzie git :3

 

PS. Nie działa, czekam bo chcę zobaczyć :)
komentarz 10 września 2015 przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)
Juz dziala :-) tylko jeszcze nie jest do konca responsywna
komentarz 10 września 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
slider to tylko zdj po co mam je oglądać ? :) napisz coś na nich zachęcającego.

 

I ekran się nie skroluje jak klikam strona główna :) dodaj gdzieś na początku kotficzkę i będzie fajnie
komentarz 10 września 2015 przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)
Dzieki za opinie :-) stopniowo wszystko poprawiam :-)
komentarz 10 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Przypominam że przy responsywności w rozdzielczościach smartfonowych zapominamy o sliderach z obrazkami wagi megabajtów. Zabiłbym developera, który kazałby mi ściągać 11mb na moim smartfonie żeby móc przeglądać jego stronę.
0 głosów
odpowiedź 10 września 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Strona nieciekawie wygląda na 5 calach.
komentarz 11 września 2015 przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)
Jeszcze nie dopracowalem responsywnosci :-)
0 głosów
odpowiedź 11 września 2015 przez ExeN Nowicjusz (140 p.)
Masz 2 odnośniki do portfolio, a wystarczy 3/4 razy zaręcić rolką w myszce żeby tam trafić.

Ogólnie nie wiem po co dałeś te odnośniki, raz że strona jest jedna, dwa że jest krótka.
0 głosów
odpowiedź 11 września 2015 przez Alekzg Użytkownik (830 p.)
Przejścia prawie wszędzie przesadzone. Za długi czas animacji, No i zdjęcia nie ładnie ze nie Twoje tylko wzięte z sieci.

https://medium.com/rails-ember-beyond/how-to-build-a-social-network-using-rails-eb31da569233
komentarz 11 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
A to muszą byc samodzielnie zrobione? Od kiedy tO?
komentarz 11 września 2015 przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)
Zdjecia sa pobrane z darmowych obrazkow zgodnie z licencja mozna je dowolnie wykorzystywac wiec moge je dowolnie umieszczac na swojej stronie
0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2016 przez Michaukso Nowicjusz (140 p.)
edycja 13 sierpnia 2017 przez Michaukso
...
0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Tekst "Witam wszystkich zainteresowanych..." marketingowo nie zachęca, raczej odstrasza. Popatrz na innych doświadczonych freelancerów jak oni siebie przedstawiają... piszą nie tak bez powodu, ma to znaczenie.
0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2016 przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)
Dzięki za opinie ;) poprawie to sobie na stronie ;)
0 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Od strony wyglądu jak dla mnie super ;) od strony technologi troszkę słabo. Daj stronie kopa zainteresuj się tym linkiem ;)

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=http%3A%2F%2Fpawelwasiak.pl%2F&tab=desktop

Podobne pytania

+4 głosów
8 odpowiedzi 1,139 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2017 w Nasze projekty przez Yiome Obywatel (1,000 p.)
+5 głosów
13 odpowiedzi 915 wizyt
pytanie zadane 6 września 2015 w Nasze projekty przez supersmok25 Użytkownik (510 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 447 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2019 w Nasze projekty przez Dawid_Predecki Obywatel (1,610 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...