• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ubuntu zainstalowany obok Windowsa

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
178 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Lethen Nowicjusz (120 p.)
Cześć, mam pewną zagwozdkę, posiadam dysk SSD z jedną partycją C. Dziś instalowałem Ubuntu, obok windowsa 11 i zastanawiam się czy czegoś nie schrzaniłem, bo w instalatorze skorzystałem z automatycznego wyboru dysku, tam suwakiem można było ustalić pojemność przeznaczoną na partycję z ubuntu. Po instalacji i odpaleniu Ubuntu widzę normalnie wszystkie katalogi i pliki z Windowsa i teraz zastanawiam się czy nie zainstalowałem Ubuntu na tej samej partycji co Windows, czy to w ogóle możliwe? Czy w przyszłości mogę mieć przez to jakiś problem z komputerem? Ubuntu miał służyć do programowania, a Windows do rozrywki.
1
komentarz 30 lipca 2023 przez wizarddos Nałogowiec (26,590 p.)

Gdzie widzisz te katalogi? Jako osobne partycje czy np. wewnątrz partycji ubuntu
Podrzucisz screena z eksploratora albo wynik komendy:

ls -la /

komentarz 30 lipca 2023 przez Lethen Nowicjusz (120 p.)

Po rozejrzeniu się jest coś takiego jak katalog domowy o pojemności wskazanej przy instalacji i wolumin o pojemności pozostałej na której jest Windows 11 teraz widzę, że te katalogi są rozdzielone ale czy poprawnie

1
Akurat tu wyświetliłeś swój katalog domowy (czyli /home/[Użytkownik]) a nie główny ( / ), dodaj / na końcu

proszę:

2

Okej,  tak na przysyszłość wstawiaj wyniki w bloczek jak kod

Wygląda na to że tak, wszystko jest poprawnie rozdzielone. Dla pewności możesz sobie zabootować windowsa i sprawdzić czy z nim wszystko okej

Super, dziękuje bardzo za pomoc laugh Windows działa dobrze, nawet sobie teraz na nim odpaliłem okienko z zarzadzaniem dyskami i widzę wyraźnie że są 4 partycje, po prostu zmyliło mnie to, że z poziomu Ubuntu mam pewien dostęp do plików z Windowsa (pewnie przez konieczność wyłączenia BitLockera), a w drugą stronę nie widziałem w ogóle plików Ubuntu. 

1
Taki dostęp to akurat normalne zachowanie, więc jak widzisz nie ma czym się przejmować
komentarz 31 lipca 2023 przez reaktywny Nałogowiec (42,140 p.)

@Lethen, Możesz zainstalować SAMBA lub coś podobnego.

Zajrzyj tu:

https://www.pcworld.pl/news/Windows-i-Linux-udostepnianie-plikow-PORADNIK,439762.html

komentarz 1 sierpnia 2023 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
I co mu ta Samba da, skoro mowa o dwóch systemach w dual boocie?
komentarz 2 sierpnia 2023 przez mattrattus Gaduła (4,100 p.)

@Lethen, dodam jeszcze dlaczego tu widzisz pliki, a z drugiego systemu tego nie ma.

Ubuntu domyślnie ma zainstalowany pakiet ntfs-3g, to on pozwala na dostęp do plików/folderów z partycji dla Windowsa - typ plików NTFS.
W drugą stronę, Ubuntu używa typu Ext4, żeby uzyskać do nich dostęp z poziomu Windowsa musisz doinstalować aplikację typu: Linux Reader

Powodzenia :)

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 364 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 850 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 4,715 wizyt

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...