• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wzmocnienie sygnału Internetu Anteną Dachową przy braku wejścia na kabel antenowy w Routerze

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
357 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2023 w Sieci komputerowe, internet przez Vanduro Nowicjusz (190 p.)
zamknięte 5 sierpnia 2023 przez Vanduro

Witam forumowicze,

Pomocy! Mam jedynie podstawową wiedzę w temacie elektroniki, a jednocześnie następującą sytuację do rozwiązania:

Mieszkam obecnie w Hiszpanii. Zakupiłem Internet z Routerem od Vodafone (ten biały na zdjęciu). Niestety, w moim biurze, które znajduje się na parterze- Router bardzo słabo odbiera sygnał‍♂️

Od razu pomyślałem o antenie, ale ten Router nie ma wejścia na typowy kabel antenowy.

Mój znajomy, który mieszka na 1szym piętrze ma na dachu antenę, którą podłącza sobie pod swój Router, właśnie kablem LAN.

Działa to tak: od anteny idzie kabel LAN, który wchodzi do urządzenia, pełniącego prawdopodobnie funkcję zasilania anteny (to czarne urządzenie na zdjęciu), a z owego urządzenia wychodzi kabel LAN, który z kolei podłącza się pod Router.

Kiedy podłączyłem swój Router pod to ustawienie- siła sygnału poszła znacząco w górę, a więc to rozwiązanie w 100% działa.

Natomiast jak zacząłem szukać Anteny, która miałaby takie rozwiązanie (oparte o kabel LAN/Ethernet)- nie byłem w stanie niczego takiego znaleźć.

Czy moglibyście doradzić mi, jak mogę odtworzyć ten sam efekt, który ma mój znajomy z 1szego piętra? Mu robił to jakiś gościu, do którego dawno nie ma już kontaktu.

Mogę, bez problemu, zamontować antenę na dachu i poprowadzić kabel do siebie. Tylko wszystkie anteny jakie znajduję, są oparte o kable antenowe.

Jesteście w stanie coś doradzić?

Pozdrawiam!

komentarz zamknięcia: Rozwiązane
komentarz 24 lipca 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Wygląda na to, że twój znajomy na na dachu router albo przynajmniej taki 'access point' a nie tylko antene. Skoro idzie tam kabel LAN z PoE... Do 'czystej' (nawet aktywnej) anteny szedł by raczej kabel koncentryczny. W domu/biurze ma router z wejściem WAN - czyli taki klasyczny internetowy router. Twój router też ma opcjonalnie wejście WAN - więc też mógłby działać w tej roli. Spytaj się znajomego co konkretnie ma na tym dachu.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 lipca 2023 przez gsekulski Użytkownik (860 p.)

Oto moj wynik. Mam ok 23 km do nadajnika. Antena nie jest idealnie wycelowana. Kiedyś jak było mniejsze obciążenie i wchodził system LTE przy takim zestawie osiągałem wynik 65-80

komentarz 24 lipca 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
23 km - to już jest się czym pochwalić!
+1 głos
odpowiedź 27 lipca 2023 przez Vanduro Nowicjusz (190 p.)
Problem rozwiązany- zamontowałem na dachu Access Point, który spełnia dla mnie funkcję Anteny. Wszystko pięknie śmiga i nie musiałem pozbywać się tego Routera.

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Zajrzyj na www.bez-kabli.pl - tu jest forum ekspertów od tej tematyki.

Co to znaczy:

Tylko wszystkie anteny jakie znajduję, są oparte o kable antenowe.

A o co mają być oparte??

Być może szukasz czegoś takiego jak NET BOX lub podobne urządzenie??

https://www.play.pl/nowy/oferta/play-internet/net-box/nowy-numer

Wejdź na forum które podałem wyżej - tam dostaniesz IMO lepszą odpowiedż.

1
komentarz 24 lipca 2023 przez Vanduro Nowicjusz (190 p.)
Na bez-kabli, z jakiegoś powodu od dwóch dni czekam na link do aktywacji konta (sprawdzałem spam itp. oraz prosiłem o ponowne wysłanie linka) ale tak, jak już się uda- planowałem zapytać także tam.

Myślałem o znalezieniu anteny, opartej o kabel lan/ethernet- takiej jaka ewidentnie jest w użyciu u sąsiada. Tylko to jakieś rozwiązanie, które ogarnął mu człowiek, do którego nie mamy już kontaktu.
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2023 przez gsekulski Użytkownik (860 p.)
edycja 24 lipca 2023 przez gsekulski
Hej. Proponuję Ci najprostrze rozwiązanie. Sprzedaj ten sprzet. Kup normalny router, oraz modem z wyjściem antenowym pod USB do rutera. Dokup antenę (ja mam kierunkową, z tego co słyszałem są najlepsze). I masz problem z głowy bez kombinacji.

Mam taki system od 2010 roku i nie mam problemów.

Ale nie chcę się wymądrzać, być może są lepsze rozwiązania.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 740 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,330 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 769 wizyt

93,443 zapytań

142,435 odpowiedzi

322,693 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...