• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dell latitude e7440

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
659 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2023 w Sprzęt komputerowy przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
Witam. W tym laptopie mam procesor który ma bazowe częstotliwości 2Ghz max 2,6Ghz a minimum 800.

W windowsie ustawiłem tryb wysoka wydajność a procesor chodzi na 0,78Ghz.

Zaktualizowałem bios do A28 i dalej nic.

Się ktoś może co z tym zrobić ? Bo mi już się pomysły skończyły.
komentarz 16 czerwca 2023 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Musiałbyś pewnie zablokować mnożniki. Pytanie po co?
komentarz 16 czerwca 2023 przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
No właśnie że w tym biosie nie ma możliwości ustawiania mnożników
komentarz 17 czerwca 2023 przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)

tam jest taki BIOS 

komentarz 17 czerwca 2023 przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
Chyba że jest jakaś aplikacja co podnosi CPU na max, albo chociaż do częstotliwości bazowej
komentarz 17 czerwca 2023 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
IMO średnio to bezpieczne. Throttling to zabezpieczenie procesora przed przegrzaniem i biorąc pod uwagę, że laptopy mają raczej słabe chłodzenie, takie ustawienie na stałe taktowania mogłoby doprowadzić do uszkodzenia CPU.
komentarz 17 czerwca 2023 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Throttling i tak by zadziałał, ewentualnie po prostu by się wyłączył. Ale sam fakt, że wysokie napięcia nie są bezpieczne dla procesora, według mnie, przekreśla ten pomysł. Ba! Procesor sam potrafi dobrać odpowiednie taktowania. Trzymanie go non stop na maksymalnych zegarach, mija się z celem.
komentarz 18 czerwca 2023 przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
Witam. Sprawa rozwiązana. Jedna z nóżek laptopa po stronie wentylatora była przytopiona i co za tym idzie, krótsza. Przez to szczelina pomiędzy blatem a dołem laptopa była malutka i procesor był słabo chłodzony i zwalniał do 0,78Ghz
komentarz 18 czerwca 2023 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,960 p.)
Można dodać, że wbrew pozorom w przypadku throtlingu chcąc mieć większą wydajność trzeba ustawić najmniejszą wydajność :)

Np. włączenie oszczędzania energii sprawi, że napięcia na procesorze spadną dzięki czemu może przestać się przegrzewać i będą normalne częstotliwości.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 480 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2019 w Sprzęt komputerowy przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 234 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 120 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2024 w Sprzęt komputerowy przez micro1235 Nowicjusz (120 p.)

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,677 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...