• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Język C struktury danych

Cloud VPS
0 głosów
547 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2023 w C i C++ przez whiteman808 Gaduła (4,780 p.)
Jak polecacie ogarnąć struktury danych w C bez uciekania się do manualnego klepania kodu obsługującego listy tablicowe, stosy, kolejki? C++ ma do tego gotowe rozwiązania w bibliotece standardowej, Java też. Interesuje mnie jak programiści języka C ogarniają to w kodzie używanym na poważnie.
1
komentarz 9 czerwca 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Może to nie bezpośrednio na temat, ale właśnie dlatego napiszę w komentarzu. Za moich czasów, gdzieś w późnych latch 80-tych, nauczanie programowania to w sporej części była właśnie nauka implementacji tego typu struktur. My korzystaliśmy głównie z Pascala, ale C to w sumie tylko inna składnia. Oczywiście praktycznie wszystko robiło się na wskaźnikach - tj do rekordu(Pascal)/struktury(C) dochodzą jeden albo dwa wskaźniki i są odpowiednio powiązane w listę - jednokierunkową, dwukierunkową, pierścieniową albo w jakieś bardziej grafowe struktury.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (30,510 p.)
Niby są jakieś biblioteki z implementacjami struktur danych, ale tbh co czytam jakiś kod, to wszystko jest implementowane od zera ;)
1
komentarz 9 czerwca 2023 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Aż dziw bierze, że w XXI wieku C nie doczekało się czegoś na wzór szablonów w C++.
komentarz 10 czerwca 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (30,510 p.)
Czasem mam wrażenie, że to trochę punktu dumy programistów C, tj. "w naszym C nie ma tych szalonych szablonów, których nie da się czytać" ;)

Z drugiej strony szablony ułatwiają życie, ale ostatecznie nie są też krytycznym ficzerem. Da się żyć bez nich robiąc kilka dodatkowych castów, albo jeszcze bardziej nieczytelną preprocesorową magię.
+1 głos
odpowiedź 12 czerwca 2023 przez infinityhost Użytkownik (780 p.)
Nie masz takich narzędzi? Ile razy robisz sobie narzędzie? Moje zdanie jest takie, że warsztat programisty to jego szablony modyfikowane w zależności od potrzeb, jego poziom zaawansowania w programowaniu to szybkość z jaką modyfikuje te swoje szablony. C pozwala Ci optymalizować do bólu kod. Myślę, że każdy potrzebuje sam sobie odpowedzieć na pytanie jak dopasować relacje - rozmiar kodu, czytelność , zwięzłość , prędkość działania. Dla mnie tworzenie struktury to jest przyjemność.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 269 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2022 w C i C++ przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 685 wizyt
pytanie zadane 11 września 2020 w C i C++ przez Kytrap Początkujący (390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2021 w C i C++ przez MrChick888 Obywatel (1,020 p.)

93,453 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,717 komentarzy

62,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...