• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Buzzer do płyty głównej - projekt DIY

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
294 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2023 w Sprzęt komputerowy przez MichaelM Bywalec (2,910 p.)
Witam,
składam właśnie nowy komputer, zauważyłem, że na mojej płycie głównej są złącza, które powinienem podłączyć do speakera na front panelu w obudowie, te złącza to:
- +5V
- GND
- GND
- Speaker

Niestety moja obudowa nie posiada speakera. Czy mogę podłączyć najzwyklejszy buzzer używany m.in. w Arduino? Taki buzzer ma złącza GND oraz +5V. Do czego służy to złącze speaker oraz jeśli mogę zrobić takie połączenie to czy potrzebuję rezystora, jeśli tak to o jakiej mocy?

Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź,

Pozdrawiam

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 3 czerwca 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (30,270 p.)
wybrane 3 czerwca 2023 przez MichaelM

Najlepsza

Z tego co popatrzyłem w moim pudełku z rzeczami do plyty głĸównej, to mam tam takie coś: KC-1206 magnetic transducer:
https://datasheetspdf.com/pdf-file/703460/KINGSTATE/KC-1206/1

Z tego co widzę w datasheecie, to zużywa max 50mA, ma ~40 ohmów rezystancji sam w sobie, i działa na 4.0 - 8.0V. Więc jeśli ten buzzer, który masz, ma podobne właściwości, to możesz spróbować, czemu nie. Dodatkowych rezystorów nigdzie nie widzę.

Jeśli chodzi o to do czego to służy, to historycznie podłączało się pod to mały głośniczek zwany "PC Speaker". To były jeszcze czasy, gdzie PCty nie miały wbudowanych układów/kart muzycznych (lata '80 i '90), więc był to główny sposób wydawania przez nie dźwięków. W założeniu twórców ten "bzyczek" (jak się na to mówiło) umiał tylko wydawać piski o kilku różnych częstotliwościach, ale w praktyce dało się nawet puścić na tym muzykę w MODach (z trackerów, przykład, choć były fajniejsze utworki).

Oczywiście jakość była tak słaba, że po kupieniu jakiegoś klona Sound Blastera bzyczek przestawał być prawie do czegokolwiek przydatny, oprócz...

I tu dochodzimy do współczesności: jest dokładnie jedno zastosowanie PC speakera obecnie, które ma jakiś sens – kody błędów BIOSa. O ile high-endowe płyty główne mają wyświetlacze segmentowe pokazujący kod błędu, o tyle w tańszych płytach jak coś idzie nie tak, to BIOS może jedynie popikać PC Speakerem. W manualu od płyty glównej wtedy idzie wyczytać co jest problemem – np. trzy krótkie piski i jeden długi może oznaczać źle włożony RAM.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 119 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 172 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 278 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...