• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cpp Problem z kompilacja. W visual studio 2022 nie kompiluje w code blocks tak.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
489 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2023 w C i C++ przez StaryJanek Nowicjusz (120 p.)

Cześć
 

Na starcie, nie jestem jakims zaawansowanym, ale tez nie żółtodziobem :)Pisze program cos ala quiz. Stwierdziłem że skorzystam z nagłówkowych dla wiekszej czytelności.Przed rozbiciem wszystko dziala. Po rozbiciu, w Code blocksie sie kompliluje zwracajac w build logu "Process terminated with status -1073741510". W visualu wywala błąd od razu. Niestety nie jestem w stanie go znaleźć i też nie wiem za bardzo gdzie go szukać. Byłbym bardzo wdzieczny za pomoc. A chce pisac w visualu bo wygodniej. Dodatkowo ten błąd mnie martwi

main

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <string>
#include<ctime>
#include<cstdlib>
#include"funkcje.h"
using namespace std;
class zadanie {
    string pytanie;
    string odpowiedz;
    zadanie() {
        pytanie = "blad";
        odpowiedz= "blad";
    }
};
class plik {
    int dlugosc;
    string nazwapliku;
    plik() {
        nazwapliku = "text.txt";
        ifstream dane(nazwapliku, ios::in);
        if (dane.good()) {
            dlugosc = 0;
            string bufor;
            if (dane.good()) {
                while (getline(dane, bufor)) {
                    ++dlugosc;
                }
                dane.close();
            }
        }
    }
    plik(string n) {
        nazwapliku = n;
        dlugosc = 0;
    }
};

int main()
{
    srand(time(NULL));
    cout << "hellaaaao";
    return 0;
}

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <string>
#include<ctime>
#include<cstdlib>
#include"funkcje.h"
using namespace std;

int losowanie(int length) {
    //do usuniecia, do testow losowan
    int los = rand() % (length / 2);
    ifstream dane("losy.txt", ios::out);
    dane >> los;
    dane.close();
    return los;
    //koncowe
    //return los = rand() % (length / 2);
}
void przesuwanie_glowicy(int length, ifstream& data) {
    string bufor;
    data.seekg(0);
    for (int i = 0; i < 2 * losowanie(length); i++) {
        getline(data, bufor);
    }
}
#ifndef FUNKCJE_H_INCLUDED
#define FUNKCJE_H_INCLUDED

int losowanie(int);
void przesuwanie_glowicy(int, ifstream&);

#endif // FUNKCJE_H_INCLUDED

 

1
komentarz 19 maja 2023 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

W visualu wywala błąd od razu.

No OK, ale nie napisałeś jaki błąd.

komentarz 19 maja 2023 przez StaryJanek Nowicjusz (120 p.)
no wlasnie żaden. Albo nie umiem znaleźć. Po prostu pokazuje że niepowedzenie.
komentarz 19 maja 2023 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
No... na pewno jakiś błąd jest. Pokaż chociaż screenshota.
komentarz 19 maja 2023 przez StaryJanek Nowicjusz (120 p.)

prosze bardzo

komentarz 19 maja 2023 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
No i mówi. W zakładce obok powinieneś mieć też te same błędy, ale w ładnych szufladkach i jak na nie klikniesz to od razu skoczy do miejsca w kodzie.

W każdym razie błąd ma rację - w pliku .h nie wie co to jest fstream, bo ani tam nie masz include'ów, ani `using namespace std`. (ani nie używasz `std::`.)
komentarz 19 maja 2023 przez StaryJanek Nowicjusz (120 p.)

Okej, ruszyło dzieki bardzo. Nie znalazlem co prawda tego menu ale udalo sie. Jestem wdzięczny bardzo.yes

komentarz 19 maja 2023 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Zgaduję że jakoś przypadkiem zamknąłeś zakładkę, powinna wyglądać tak:

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,002 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,763 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2016 w C i C++ przez szerwi Użytkownik (620 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,300 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...