Jak na podstawie nr_seryjny w tabeli device przypisywać id_u w tabeli value?
Mam dwie tabelki. Do tabelki device wpisuje "ręcznie" urządzenia które będą odczytywać dane. Tabelka value to wartości automatycznie pobierane z urządzeń co godzinę. (Nr seryjny nie mogę dać jako klucz główny bo nie jest to wartość int, a szkoda bo ułatwiło by mi to sprawę).I teraz: komputer wysyła mi nr_seryjny urządzeń device, oraz wartości do value w sposób automatyczny co godzinę. Jak napisać kod aby nr id_u (z device) wpisywał mi do id_u (w value) w spoób automatyczny na podstawie nr_seryjnego. Trudno to wytłumaczyć:) Niestety nigdy nie miałęm sytaucji że dane są pobierane automatycznie. Gdyby nr_seryjny był int i nie powtarzalny to nie było by problemu bo bym od niego zrobił klucz obcy.
Dodawanie do devicezrobiłem:
{
string connection = "datasource=localhost;port=3306;username=root;password=";
string iQuery = "Insert into device (id_u, nr_seryjny, dane_1, dane_2, dane_3) values ('" + this.textBoxid_u.Text + "', '" + this.textBoxnr_seryjny.Text + "', '" + this.textBoxdane_1.Text + "', '" + this.textBoxdane_2.Text + "', '" + this.textBoxdane_3.Text + "');";
MySqlConnection dataBase = new MySqlConnection(connection);
MySqlCommand cmd = new MySqlCommand(iQuery, dataBase);
MySqlDataReader r;
try
{
dataBase.Open();
r = cmd.ExecuteReader();
MessageBox.Show("Wartosc zostala dodana");
}
catch(Exception ex)
{
MessageBox.Show(ex.Message);
}
}
Nie wiem jak przyporządkować wartość id_u (do value- klucz obcy) na podstawie numeru seryjnego:/