• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozwijane menu

0 głosów
871 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2023 w HTML i CSS przez HUBSON2912 Obywatel (1,560 p.)

Witam,

piszę stronkę, w której chcę zrobić lepsze menu - rozwijanie i przyklejanie do góry ekranu. Wzorowałem się na kursie CSS z YouTube z kanału Pasja Informatyki link. Autor robił przyklejanie dzięki JQuery, a ja dzięki:

position: sticky;
position: -webkit-sticky;

Rozwijanie jednak nie do końca działa. Gdy najadę zwiększa się cały div z menu, zrzuty ekranu: link. Co powinienem zrobić aby wyglądało to mniej więcej tak: link (screen z kursu)?

Kod HTML: link

Kod CSS: link

Z góry dzięki za pomoc.

1
komentarz 3 maja 2023 przez Comandeer Guru (607,960 p.)
Wrzuciłem kod na CodePena, żeby lepiej było widać problem: https://codepen.io/Comandeer/pen/gOBXgOw

Zachęcam na przyszłość do używania go – jest zdecydowanie wygodniejszy, niż wrzucone osobno kody HTML i CSS.
komentarz 3 maja 2023 przez HUBSON2912 Obywatel (1,560 p.)
Nie znałem tego narzędzia więc dzięki.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 3 maja 2023 przez Comandeer Guru (607,960 p.)
wybrane 3 maja 2023 przez HUBSON2912

Najlepsza

Wystarczy ustalić dla menu wysokość, np. dorzucając do ol styl max-height: 40px. Wówczas rozwijane menu będzie domyślnie wystawać.

BTW polecam stylować przy pomocy klas, bo obecnie zmieniłeś style dla wszystkich list na stronie – a na 95% kiedyś będziesz mieć też inne listy na niej i tego typu globalne style będą przeszkadzać. Na ten moment najlepsza praktyka to używanie wyłącznie klas do stylowania.

komentarz 3 maja 2023 przez HUBSON2912 Obywatel (1,560 p.)
Istotnie, działa. Dzięki.

A co do stylizowania, nie wprowadzałem klas, bo chciałem tylko pobawić się z menu, a nie tworzyć cały serwis.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 574 wizyt
pytanie zadane 18 września 2022 w HTML i CSS przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 336 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2021 w HTML i CSS przez Vaul12 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 323 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2019 w HTML i CSS przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...