• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Liczba trójkątów różnobarwnych

Cloud VPS
0 głosów
424 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2023 w Matematyka, fizyka, logika przez HUBSON2912 Obywatel (1,500 p.)

Witam, 

robiłem zadanie z informatyki "Trójkąty jednobarwne" ( https://szkopul.edu.pl/problemset/problem/UU2Uj-barjiONnRxd9aEVoDj/site/?key=statement ). W skrócie: jest n punktów, są podane połączenia punktów o kolorze czerwonym, reszta połączeń jest czarna. Ile jest takich trójkątów, że każdy z boków jest jednego koloru; ile jest trójkątów jednobarwnych?

Rozwiązanie proponowane przez autora wygląda mniej więcej tak:

n - liczba punktów 

d(k) - liczba czerwonych krawędzi wychodzących z punktu k

Zatem liczba trójkątów RÓŻNOBARWNYCH o wierzchołku w k wynosi d(k)*(n-1-d(k)) [???] 

Dalej należy zsumować dla każdego punktu i podzielić na 2, a ten wynik odjąć od ilości wszystkich trójkątów - n nad 3.

Moje pytanie jednak, dotyczy wyrażenia obok znaków zapytania. Skąd to się w ogóle wzięło? Dlaczego iloczyn ilości połączeń czerwonych i czarnych to ilość różnobarwnych trójkątów o wierzchołku w k? 

Z góry dzięki. 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 kwietnia 2023 przez domelcio Użytkownik (980 p.)
wybrane 24 kwietnia 2023 przez HUBSON2912

Najlepsza
Liczba różnobarwnych trójkątów o wierzchołku k wynosi iloczyn ilości połączeń czerwonych i czarnych krawędzi wychodzących z wierzchołka k, ponieważ każdy taki trójkąt składa się z dwóch krawędzi o różnych kolorach i trzeciej krawędzi o kolorze przeciwnym do jednej z nich.

Załóżmy, że wierzchołek k ma d(k) krawędzi czerwonych i n-d(k) krawędzi czarnych wychodzących z niego. Możemy wybrać dwie różne krawędzie spośród tych d(k) czerwonych krawędzi na d(d(k)) sposobów. Następnie wybieramy jedną krawędź spośród n-d(k) czarnych krawędzi, co daje d(k) * (n-d(k)) możliwości wyboru trójkąta o wierzchołku k i krawędziach o różnych kolorach.

Mamy jednakże dwa takie trójkąty dla każdej pary krawędzi o różnych kolorach, ponieważ możemy wybrać każdą z tych krawędzi jako pierwszą krawędź trójkąta. Z tego powodu, liczba różnobarwnych trójkątów o wierzchołku k wynosi d(k) * (n-d(k)) / 2.

Ostatecznie, aby uzyskać liczbę wszystkich różnobarwnych trójkątów, należy zsumować wynik dla każdego wierzchołka i podzielić przez 3!, ponieważ każdy trójkąt został policzony 6 razy (raz dla każdej z trzech krawędzi) i trzeba usunąć tę wielokrotność.

Mam nadzieje, że pomogłem.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 505 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2022 w OpenGL, Unity przez letmestay Użytkownik (520 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w JavaScript przez Pieczenieg Początkujący (290 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 831 wizyt

93,487 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,905 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...