• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca jako programista w wieku 16 lat

Object Storage Arubacloud
0 głosów
541 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez M4jk3l07 Początkujący (290 p.)
Witam

Mam 16 lat i niedługo skończę swój pierwszy rok szkolny w technikum gdzie chodzę na profil technik-programista. Po tym czasie już znam trochę język C++, Python, JavaScript, HTML z CSS. Umiejąc już trochę programować, chciałbym trochę na tym zarobić, dlatego mam pytanie: czy nie ma jakieś strony, albo gdzie mogę znaleźć jakąś pracę/zlecenie gdzie mógłbym zarobić na pisaniu prostych programów, no wiecie jako początkujący programista, nawet za jakieś minimalne pieniądze? Byłoby mi miło gdybyście mi pomogli, albo chociaż wskazali gdzie szukać. Z góry dziękuję. PS. Najlepiej aby to była praca z językiem C++

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)
edycja 20 kwietnia 2023 przez Gynvael Coldwind

Generalnie to o czym piszesz, to zlecenia dla freelancerów. Można je znaleźć generalnie w dwóch rodzajach miejsc:

  1. Na stronach ze zleceniami dla freelancerów.
  2. Na forach dla programistów.

Te pierwsze znajdziesz w google. Przykładowo, książka "Programistą Być" wymienia: fixly.pl, useme.com/pl, oferia.pl, freelanceria.pl, fiverr.com, freelancer.com, upwork.com.

Te drugie to np. 4programmers.net i tam dział Ogłoszenia drobne. Pewnie jak poszperasz po polskim internecie to jeszcze coś znajdziesz. Zresztą, na czatach programistycznych (np. discordzie Pasji) też ktoś raz na rok rzuci jakimś zleceniem, ew. ktoś zapyta o jakieś zlecenie i czasem się jakieś znajduje.

To powiedziawszy, kilka standardowych uwag:

  • Jeśli masz 16 lat, to potrzebujesz zgodę rodziców / opiekuna prawnego w przypadku każdej umowy - najlepiej usiądź z rodzicami / opiekunem i zorientujcie się jakie są konkretne wymagania formalne. Co więcej, przejrzyjcie regulaminy tych serwisów freelancerskich – niektóre mogą wymagać pełnoletności, lub wymagać przesłania skanu zgody od rodziców/opiekunów prawnych.
  • Generalnie trochę trafiłeś w niekorzystny czas, bo mając rok doświadczenia w programowaniu jesteś mniej więcej na poziomie lub poniżej poziomu tego co ChatGPT (GPT-4) umie wygenerować, więc sporo klientów może odpaść z rynku po prostu przerzucając się na korzystanie z GPT-4. Konkurencja na entry-level u freelancerów zawsze była duża, ale teraz jest / będzie jeszcze gorzej.
  • No i pamiętaj się cały czas douczać (podłapywanie płatnych projektów jest dobrym sposobem). Rok programowania to generalnie niedużo, więc sporo nauki jeszcze przed Tobą. Tj. uważaj na efekt Dunninga-Krugera i przecenianie własnych umiejętności. Ale jeśli podejdziesz do tego rozsądnie, to nie powinno być problemów.
  • P.S. C++ jest bardzo bardzo trudny + jest mało zleceń. Łatwiej o zlecenia w Python i JavaScript, które są łatwiejsza. Plus HTML/CSS też zawsze modne.

Powodzenia!

komentarz 20 kwietnia 2023 przez M4jk3l07 Początkujący (290 p.)
No ogólnie większość zawodowych to skupia się na c++ i HTML z css tylko z i html też jest u mnie git tylko trzeba już umieć projektować fajne stronki, co prawda jakbym się postarał to mógłbym coś fajnego stworzyć, no ale to że jestem na pierwszym roku to jest faktem. Z kolei Python to tylko trochę mi się przewinął, ale ponoć łatwiej nauczyć się Pythona znając C++ niż na odwrót. Z kolei JS to taka trochę dla mnie pięta achillesowa, no bo program stworzyć umiem, ale jeśli do gry wchodzi html to już sprawy się komplikują trochę. Ale ogólnie dzięki za porady, może uda mi się coś z tego wynaleźć.Pozdro!
komentarz 20 kwietnia 2023 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (27,530 p.)
Jak chcesz to rzuć okiem na drugą część tej odpowiedzi w innym temacie (od "I jeszcze dorzucę na szybko przetłumaczone notatki z odpowiedzi"):

https://forum.pasja-informatyki.pl/583992/co-sadzicie-o-tym-pomysle-przebranzowienie?show=583997#a583997

To mniej więcej powinno Ci pozwolić odpowiedzieć sobie na pytanie gdzie tam jesteś obecnie w nauce programowania i czego można się jeszcze douczyć :)
+1 głos
odpowiedź 20 kwietnia 2023 przez niezalogowany

kupuj kursy i się ucz, z technikum wiele nie wyniesiesz.

są strony tego typu, ze zleceniami, np. https://useme.com/pl/https://zleca.pl/zlecenia/freelancer.

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 4,852 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 617 wizyt
+4 głosów
4 odpowiedzi 8,060 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...