• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak uczyć się backendu?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
343 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mikołaj Pątkowski Użytkownik (530 p.)
Hej, uczę się Javy (przerobiłem Head First Java) i chciałbym dalej uczyć się backendu, tylko nie wiem jak i czego. Nie wiem jakiego rodzaju małe projekty mogę robić, nie wiem też jakie umiejętności są wymagane w prawdziwym świecie.

 

Macie jakieś pomysły, co zrobić dalej? Jakiego typu projekty zacząć robić? Oraz czy mógłby ktoś powiedzieć, co trzeba znać/umieć jako java backend developer?
1
komentarz 7 kwietnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
stworz aplikacje ktora np bedzie miala interakcje z uzytkownikiem, zapisy do bazy, najlepiej z mozliwoscia uruchamiania jej w roznych srodowiskach i na roznych bazach dany, utworz model takiej bazy z indeksami, mozesz korzystac w budowie api z jakiegos patterna w kwesti architektury, np microserwis, albo monolit modularny.
Wykorzystac zabezpieczenia aplikacji np. nie tyle logowania co danych, np. zamiast tworzyc prostych requestow mozesz korzystac z load-balancera i manipulowac przekierowaniem ich do poszczegolnych serwisow

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
wybrane 8 kwietnia 2023 przez Mikołaj Pątkowski
 
Najlepsza

co trzeba znać/umieć jako java backend developer?

Hehe, ale pytanie. Zajrzyj do 20-40 ogłoszeń "java backend dev" i wypisz sobie na kartce wymagania.  Będziesz wiedział doskonale czego rynek oczekuje :). Generalnie Spring chyba w 90% przypadków web dev, rzadziej Quarkus, a jeszcze rzadziej inne (jak np. Micronaut czy Play, Dropwizard czy Vert.X). Stack Javy jest ogromny, warto znać (może nie na początek, ale jednak) Kafka, RabbitMQ, Redis i sporo innych (bazy danych SQL i NoSQL, Git, CI/CD,......). Jakieś absolutne podstawy Front Endu też nie zaszkodzi poznać.

Ogólnie, najlepiej się zapoznać z ogłoszeniami o pracę, wtedy wszystko będziesz miał podane jak na tacy.

Spring jest olbrzymim frameworkiem, ale też jest b. popularny i masz dzięki temu mnóstwo artykułów, tutoriali, kursów, itd.

 

 

 

 

2
komentarz 7 kwietnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
edycja 7 kwietnia 2023 przez Wiciorny

Będziesz wiedział doskonale czego rynek oczekuje :).

ale nie co bedzie robil tak naprawde :)  niestety potem realia pracy sa zgola inne, ale do poki nie zacznie realnie w projekcie pracowac sie nie dowie.

Kafka, RabbitMQ, Redis : malo kto tego uzywa, mowa o realnych duzych projektach, warto znac? To zalezy, podstawy wiedzy mozna miec, natomiast zdecydowanie juz lepiej uczyc sie kontenerow i podejscia do chmurowych rozwiazan niz message brokerow , to sa tylko narzedzia do posrednictwa informacjami.

Lepiej jest poznać kubernetesa, dokera i podstawy konteneryzowania aplikacji. troche usług chmurowych gdzie waznymi kwestiami jak i w kwestii backenddevlopera najważniejszymi jak LOAD-Balancer, czy Service Registry i co to jest np api gateway no i oczywiście to co napisałeś w zakresie bazy to must have  dodatkowo must have to zrozumienie Java Memory Model pracy z watkami, oraz czym jest cache - na poziomie requestow, bazy danych, inteksow itd. 

natomiast message-brokery to naprawde przez 7 lat kariery miałem do czynienia może raz i to zazwyczaj wbudowane i we wlanym frameworku. Fakt, zabawne jest to ze oferty pracy maja wylistowane przeróżne narzędzia, a realia :D sa zaskakująco inne.
Z punktu backend. tez bardzo wazne jest zapoznaine sie z problemami w wielowątkowości zakleszczenia (deadlock, livelock, czym jest atomowość, czym jest synchronizacja), transakcje i to co jest zwiiazane z zasadami ACID oraz tzw. kwestie podejscia do Locking Exceptions i w ogole kontroli bazy , Spring Boot Actuator - metryki i monitorowanie przeplywu aplikacji , obciazenie requestow itd. 

Czym jest serwless( i warto wiedziec, ze serwless nie oznacza brak serwera, bo serwer jest dalej), a normalnie ludzie odpowiadają ze nie ma skoro jesteśmy serwless, na czym to polega i kiedy jest realny benefit. To akurat przyszlo mi doglowy, bo ostatnio na rozmowie o to zapytalem juniora i byl maly fakap :D .

1
komentarz 7 kwietnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (40,930 p.)
Dobrze, szczegółowo to opisałeś!

Fakt jest, że działy HR nie zawsze mają do końca pojęcie co piszą w ogłoszeniach, ale jeśli chodzi o najważniejsze elementy Język / Framework / DB / Chmury, itp. to na ogłoszeniach można polegać.
1
komentarz 7 kwietnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
Tu nawet nie chodzi o "brak pojecia", firmy musza tez zachecic technologiami, listuajac co popadnie, zeby zwrocic uwage, ze moze "czegos sie nauczysz" wypisane Spring, Kafka,Kubernetess,Cassandry, cuda wianki na kiju, a potem sie okazuje. ze projekty na wlasnych frameworkach, albo Jakarta na JSP :D  z jakims thymeleafem i do tego brak Hibernate i niczego takiego tylko JDBC :D na propsie, serio 50% firm, szczegolnie tych big
komentarz 8 kwietnia 2023 przez Mikołaj Pątkowski Użytkownik (530 p.)
Dzięki wielkie za taką odpowiedź! Teraz dokładnie wiem, co robić dalej i na czym mogę się skupić, jeszcze raz wielkie dzięki

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 148 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 327 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2022 w JavaScript przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...