• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak uczyć się backendu?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
596 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mikołaj Pątkowski Użytkownik (530 p.)
Hej, uczę się Javy (przerobiłem Head First Java) i chciałbym dalej uczyć się backendu, tylko nie wiem jak i czego. Nie wiem jakiego rodzaju małe projekty mogę robić, nie wiem też jakie umiejętności są wymagane w prawdziwym świecie.

Macie jakieś pomysły, co zrobić dalej? Jakiego typu projekty zacząć robić? Oraz czy mógłby ktoś powiedzieć, co trzeba znać/umieć jako java backend developer?
1
komentarz 7 kwietnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)
stworz aplikacje ktora np bedzie miala interakcje z uzytkownikiem, zapisy do bazy, najlepiej z mozliwoscia uruchamiania jej w roznych srodowiskach i na roznych bazach dany, utworz model takiej bazy z indeksami, mozesz korzystac w budowie api z jakiegos patterna w kwesti architektury, np microserwis, albo monolit modularny.
Wykorzystac zabezpieczenia aplikacji np. nie tyle logowania co danych, np. zamiast tworzyc prostych requestow mozesz korzystac z load-balancera i manipulowac przekierowaniem ich do poszczegolnych serwisow

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
wybrane 8 kwietnia 2023 przez Mikołaj Pątkowski

Najlepsza

co trzeba znać/umieć jako java backend developer?

Hehe, ale pytanie. Zajrzyj do 20-40 ogłoszeń "java backend dev" i wypisz sobie na kartce wymagania.  Będziesz wiedział doskonale czego rynek oczekuje :). Generalnie Spring chyba w 90% przypadków web dev, rzadziej Quarkus, a jeszcze rzadziej inne (jak np. Micronaut czy Play, Dropwizard czy Vert.X). Stack Javy jest ogromny, warto znać (może nie na początek, ale jednak) Kafka, RabbitMQ, Redis i sporo innych (bazy danych SQL i NoSQL, Git, CI/CD,......). Jakieś absolutne podstawy Front Endu też nie zaszkodzi poznać.

Ogólnie, najlepiej się zapoznać z ogłoszeniami o pracę, wtedy wszystko będziesz miał podane jak na tacy.

Spring jest olbrzymim frameworkiem, ale też jest b. popularny i masz dzięki temu mnóstwo artykułów, tutoriali, kursów, itd.

2
edycja 7 kwietnia 2023 przez Wiciorny

Będziesz wiedział doskonale czego rynek oczekuje :).

ale nie co bedzie robil tak naprawde :)  niestety potem realia pracy sa zgola inne, ale do poki nie zacznie realnie w projekcie pracowac sie nie dowie.

Kafka, RabbitMQ, Redis : malo kto tego uzywa, mowa o realnych duzych projektach, warto znac? To zalezy, podstawy wiedzy mozna miec, natomiast zdecydowanie juz lepiej uczyc sie kontenerow i podejscia do chmurowych rozwiazan niz message brokerow , to sa tylko narzedzia do posrednictwa informacjami.

Lepiej jest poznać kubernetesa, dokera i podstawy konteneryzowania aplikacji. troche usług chmurowych gdzie waznymi kwestiami jak i w kwestii backenddevlopera najważniejszymi jak LOAD-Balancer, czy Service Registry i co to jest np api gateway no i oczywiście to co napisałeś w zakresie bazy to must have  dodatkowo must have to zrozumienie Java Memory Model pracy z watkami, oraz czym jest cache - na poziomie requestow, bazy danych, inteksow itd. 

natomiast message-brokery to naprawde przez 7 lat kariery miałem do czynienia może raz i to zazwyczaj wbudowane i we wlanym frameworku. Fakt, zabawne jest to ze oferty pracy maja wylistowane przeróżne narzędzia, a realia :D sa zaskakująco inne.
Z punktu backend. tez bardzo wazne jest zapoznaine sie z problemami w wielowątkowości zakleszczenia (deadlock, livelock, czym jest atomowość, czym jest synchronizacja), transakcje i to co jest zwiiazane z zasadami ACID oraz tzw. kwestie podejscia do Locking Exceptions i w ogole kontroli bazy , Spring Boot Actuator - metryki i monitorowanie przeplywu aplikacji , obciazenie requestow itd. 

Czym jest serwless( i warto wiedziec, ze serwless nie oznacza brak serwera, bo serwer jest dalej), a normalnie ludzie odpowiadają ze nie ma skoro jesteśmy serwless, na czym to polega i kiedy jest realny benefit. To akurat przyszlo mi doglowy, bo ostatnio na rozmowie o to zapytalem juniora i byl maly fakap :D .

1
komentarz 7 kwietnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Dobrze, szczegółowo to opisałeś!

Fakt jest, że działy HR nie zawsze mają do końca pojęcie co piszą w ogłoszeniach, ale jeśli chodzi o najważniejsze elementy Język / Framework / DB / Chmury, itp. to na ogłoszeniach można polegać.
1
Tu nawet nie chodzi o "brak pojecia", firmy musza tez zachecic technologiami, listuajac co popadnie, zeby zwrocic uwage, ze moze "czegos sie nauczysz" wypisane Spring, Kafka,Kubernetess,Cassandry, cuda wianki na kiju, a potem sie okazuje. ze projekty na wlasnych frameworkach, albo Jakarta na JSP :D  z jakims thymeleafem i do tego brak Hibernate i niczego takiego tylko JDBC :D na propsie, serio 50% firm, szczegolnie tych big
komentarz 8 kwietnia 2023 przez Mikołaj Pątkowski Użytkownik (530 p.)
Dzięki wielkie za taką odpowiedź! Teraz dokładnie wiem, co robić dalej i na czym mogę się skupić, jeszcze raz wielkie dzięki

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 167 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 189 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 366 wizyt

93,337 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,423 komentarzy

62,676 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...