• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sen a życie, zdrowie, bezpieczeństwo i produktywność... Konsekwencje małej ilości i słabej jakości snu.

Konkurs Mistrz Programowania
+1 głos
1,016 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Maciej_BYLimits Nowicjusz (150 p.)
Cześć wszystkim :-D

Ostatnio mocniej cisnę z działaniem. Na tyle mocniej, że nie śpię w nocy, albo śpię niewiele (ok. 3h). Jestem bardzo ciekawy jaki to może mieć wpływ na moją produktywność, ale przede wszystkim moje zdrowie i życie?

Czy do póki daję radę działać, czuję ekscytację, podniecenie, chęci, motywację itd... do działania to jest o bezpieczne?

Czuję od kilku tygodni ból brzucha, ale wydaje mi się, że to nie z racji niedoboru snu :-/

Zastanawiam się co z tym zrobić... Mam aktualnie 18 lat. Chodzę do liceum i mam na co dzień sporą liczbę bodźców. Zastanawiam się czy to nie za dużo?

Macie z tym jakieś doświadczenie?
Ile godzin wy zazwyczaj śpicie?

5 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2023 przez Benek Szeryf (93,330 p.)
To Cię wyniszcza, nawet jeśli tego nie czujesz. Mało tego, lepiej przyswoić mniej, ale dać mózgowi czas na przetrawienie informacji, by wszystko się w głowie ułożyło. A mózg najwięcej odpoczywa w nocy. I zapamiętaj, że tak koło 25-28 roku życia zaczniesz odczuwać upływ czasu i że np. już nie posiedzisz kawał w nocy, bo po prostu organizm sam się będzie domagał wypoczynku.

Ja się zawsze staram wyspać min. 7.5 h, lepiej się położyć o 22:00 i wstać o 06:00, zwłaszcza że o tej porze roku zaczyna już świtać. Wtedy jest się bardziej produktywnym i przyswaja się więcej.
+4 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
Nie znam się na tym, ale doradziłbym spotkanie z lekarzem specjalistą. Na pierwszy rzut oka wydaje się być to bardzo wątpliwe(w sensie spanie 3h) , ale konsultacja z lekarzem będzie najlepszą opcją. Raczej nie słuchałbym opinii typu, że 3 godziny snu jest ok.

Zastanowiłbym się, czy nie jesteś wstanie zagospodarować np. 7-8 godzin snu.
1
komentarz 6 kwietnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (282,600 p.)
Popieram!
+4 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2023 przez Wiciorny Ekspert (282,600 p.)
To jest neurodegeneracyjne, sen jest jedną z najważniejszych rzeczy, powiedziałbym, że ważniejsze niż to co jesz, o ile w granicach rozsądku.
Nieprzespana noc: to już gorsze działanie mózgu, układu współczulnego i hormonalnego, gorsza glikemia w ciągu dnia i zwiększony stres przez katecholaminy.

Nie polecam tak robić, bo gra nie jest warta świeczki i efektywność spadnie z czasem, albo odbije się na tyle, że w przyszłości pójdzie za to zapłacić i to nie wcale "chwilowo", przewlekłe niedosypianie w  wieku dojrzewania, wpływa już na stałe problemy z mózgiem na poziomie neurotransmiterów, znajdę badanie to podlinkuje i generalnie nie ma potem już nawet jak z tego " się wyleczyć, natomiast można leczyć... pytanie jakim kosztem"

Na zdrowie długofalowo to najgorsze co możesz zrobić, więc poczęsci na życie ma istotny wpływ.
Ból brzucha może być objawem wzrostu ADRENALINY/KORTYZOLU/NORADRENALINY przez braki snu.

Ja śpie 7-8 godzin
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2023 przez jkdfklgdf Nałogowiec (32,020 p.)
Czemu pytasz o to na forum informatycznym? O wiele lepiej byłoby przeczytać kilka postów na zaufanym blogu popularnonaukowym, lub obejrzeć kilka dobrej jakości filmów na YT o tym temacie lub pogadać chwilę z gpt. UNB zrobił kiedyś całą serię o tym temacie https://www.youtube.com/watch?v=1N8MsbdMzLI&list=PLsTV1v4UDgA5V440SAw2RAMObFiMX2KID
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2023 przez imagim Obywatel (1,130 p.)
To jest bardzo krótkoterminowe podejście, lepiej spij chociaż te 7h, w long-runie lepiej na tym wyjdziesz w kontekscie zdrowia, produktywnosci i samopoczucia, nie trzeba do tego specjalnych badan. Skup sie na tym żeby zmaksymalizować efektywoność w dostepnym czasie kiedy nie spisz.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 385 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 464 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2020 w HTML i CSS przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 4,090 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w Egzaminy zawodowe przez remo82 Użytkownik (560 p.)

93,655 zapytań

142,575 odpowiedzi

323,095 komentarzy

63,171 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...