• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wsparcie w znalezieniu i naprawie błędu lokalna strona internetowa HTML i PHP z bazą danych SQL :-)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
147 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2023 w SQL, bazy danych przez Maciej_BYLimits Nowicjusz (150 p.)
edycja 6 kwietnia 2023 przez Maciej_BYLimits
dodaj_ulice.php:
$gatunek = $_POST["gatunek"];
$rodzaj = $_POST["rodzaj"];
$polaczenie = new mysql("localhost", "admin", 
"PasS321!", "zarzad_zieleni");
$polaczenie->query
("INSERT INTO
drzewa(Gatunek, Rodzaj)
VALUES
('$gatunek', '$rodzaj')");
polaczenie->close();
echo "Dodano drzewo $rodzaj $gatunek<br />";
echo <a href='index.html'>Wróć</a>";


dodaj_drzewo.php:
$ulica = $_POST["ulica"];
$polaczenie = new mysqli("localhost", "admin", 
"PasS321!", "zarzad_zieleni");
$polaczenie->query
("INSERT INTO
ulice(Gatunek, Rodzaj)
VALUES
('$gatunek', '$rodzaj')");
polaczenie->close();
echo "Dodano drzewo $rodzaj $gatunek />";
echo <a href='index.html'>Wróć</a>";

wyswietl.php:
$lista = $_POST["lista"];
$polaczenie = new mysqli("localhost",
"admin", "pass", "zarzad_zieleni");
if($lista == "drzewa"){
	$wyswietl = $polaczenie->query("SELECT
	Gatunek, Rodzaj FROM drzewa");
	while($wiersz = $wyswietl->fetch_array()){
		echo "Gatunek: ".$wiersz["Gatnek"]." Rodzaj: ".
		$wiersz["Rodzaj"]."</br>";
	}
}

index.html:
<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="UTF-8" />
	<title>Średnia ważona - Średnia szkolna</title>
</head>
<body>

<h2>Dodawanie</h2>
<h3>Dodaj drzewo</h3>
<form action="dodaj_drzewo.php" method="POST">
	Gatunek:
	<input type="text" name="gatunek" maxlength="50" />
	Rodzaj:
	<select name="rodzaj">
		<option>liściaste</option>
		<option>iglaste</option>
	</select>
	<input type="submit" value="Zapisz" />
</form>

<h3>Dodaj ulicę</h3>
<form action="dodaj_ulice.php" method="POST">
Ulica:
	<input type="text" name="ulica" maxlength="50" />
	<input type="submit" value="Zapisz" />
</form>

<hr />

<h2>Wyświetlanie</h2>
<h3>Wyświetl listę drzew lub ulic</h3>
<form action="wyswietl.php" method="POST">
	Wybierz co chcesz wyświetlić:
	<select name="lista">
		<option>drzewa</option>
		<option>ulice</option>
	</select>
	<input type="submit" value="Wyświetl" />
</form>

</body>
</html>

Cześć wszystkim!!

Robię lokalną stronę internetową HTML i PHP z bazą danych SQL. Jeżeli chodzi o SQL to korzystam z MySQL XAMPP'a. HTML i PHP piszę w Notepad++.
PHP nie ma połącznia z bazą danych :-/

Chciałbym prosić o wsparcie w dowiedzeniu się dlaczego i jeżeli ktoś byłby chętny to o podpowiedzi w dalszych pracach (chcę dodać obliczenie średniej ważonej do mojej strony. Jeszcze nie wiem jak to zrobić, ale się dowiem!)

 

Miałby ktoś może czas i ochotę spotkać się online i coś razem podziałać?
 
P.S. Dopiero zaczynam przygodę z programowaniem tego typu rzeczy.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia Maciej Kozicki! :-D

komentarz 6 kwietnia 2023 przez wizarddos Nałogowiec (25,130 p.)
Dasz kod połączenia z bazą? Jakiego DBMS używasz? MySQL? MsSQL?
komentarz 6 kwietnia 2023 przez Maciej_BYLimits Nowicjusz (150 p.)
Tak jest! Już zaktualizowałem moje pytanie :-D
Używam MySQL XAMPP'a :-)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2023 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,190 p.)
Zacznijmy od tego czy masz lokalnie jakiś program np. xampp, który zainstaluje Ci potrzebne oprogramowanie wraz z bazą danych? (Pytam bo nie zawarłeś takiej informacji).
komentarz 6 kwietnia 2023 przez Maciej_BYLimits Nowicjusz (150 p.)
Tak jest! Już uzupełniłem moje pytanie :-D
Korzystam z MySQL XAMPP :-)
komentarz 6 kwietnia 2023 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,190 p.)
No to jeszcze pokaż jak wygląda plik związany z połączeniem do bazy danych.

 

@edit

Dobra zauważyłem, że każde polecenie wywołuje na nowo połączenie.
No i jakiś błąd dostajesz podczas wykonywania czy nic się nie dzieje?
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2023 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 7 kwietnia 2023 przez VBService

  • dodaj_ulice.php
  • dodaj_drzewo.php

hasło dostępu do bazy zarzad_zieleni masz PasS321!

zaś w 

  • wyswietl.php

hasło dostępu do bazy zarzad_zieleni masz pass

 

Masz w dodaj_ulice.php

$gatunek = $_POST["gatunek"];
$rodzaj = $_POST["rodzaj"];
$polaczenie->query("INSERT INTO drzewa(Gatunek, Rodzaj) ...
echo "Dodano drzewo $rodzaj $gatunek<br />";

 

Masz w dodaj_drzewo.php

$ulica = $_POST["ulica"];
$polaczenie->query("INSERT INTO ulice(Gatunek, Rodzaj) VALUES ('$gatunek', '$rodzaj')");

1
komentarz 7 kwietnia 2023 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,190 p.)

Już ma ogarnięte wszystko :) 
Było jeszcze kilka innych jak np. brak <?php ?> w plikach, ale to już niech autor zamknie ;)

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 540 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...