• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak dysku na którym mógłbym zainstalować system operacyjny w nowym laptopie

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
615 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Damian66 Nowicjusz (150 p.)

Witam, jestem pierwszy raz na tej stronie, mam nadzieje ze dobrze zadałem pytanie. A więc podczas instalowania systemu operacyjnego na nowym laptopie w kroku gdzie trzeba wybrać miejsce do zainstalowania systemu operacyjnego nie wyświetla mi się żadne, mam puste okienko.

Laptop który zakupiłem: laptop-lenovo-ideapad-gaming-3-15ihu6-i5-11320h-16-gb-512-gb-gtx-1650

Przepraszam za jakość zdjęcia ale nie wiedziałem jak inaczej to zrobić. Też z tego co czytałem o laptopie to ma on dysk SSD M.2 PCIe 514 GB więc chyba powinien się wyświetlać. Nie wiem co zrobić, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

1
komentarz 1 kwietnia 2023 przez tangarr Mędrzec (155,140 p.)
Czy dysk jest widoczny w biosie? Jakiego Windowsa instalujesz?
komentarz 1 kwietnia 2023 przez Damian66 Nowicjusz (150 p.)
Instaluje windows 10 home i dysk z tego co pametam jest widoczny w biosie jeszcze sprawdze
komentarz 1 kwietnia 2023 przez Damian66 Nowicjusz (150 p.)

czy to jest bios? 

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2023 przez tangarr Mędrzec (155,140 p.)
wybrane 2 kwietnia 2023 przez Damian66

Najlepsza
Twój instalator nie posiada sterownika do kontrolera dysku.
Spójrz na forum lenovo https://forums.lenovo.com/t5/Gaming-Laptops/No-Drive-showing-while-trying-to-install-Windows-in-IDEAPAD-GAMING-3-15IHU6-82K101B6IN/m-p/5172010

Musisz pobrać ten sterownik. Zainstalować go a potem przekopiować na pendrive. Na oknie wyboru dysku masz guzik do ładowania sterowników.

Jeżeli będziesz mieć problem ze zgraniem sterownika to mogę spróbować zainstalować go na maszynie wirtualnej i przysłać ci pliki.
komentarz 2 kwietnia 2023 przez Damian66 Nowicjusz (150 p.)
Ogulnie zainstalowałem go ale nie wiem jak to o juz zainstalowałem przenieść na pendrive. Nie ma żadnej ikonki na pulpicie i nie wiem gdzie tego szukać, Btw wielkie dzięki ze pomagasz
1
komentarz 2 kwietnia 2023 przez niezalogowany
Wybierasz w instalce tego 36s501afak1622c0.exe extract only i wybierasz w dalszym kroku lokalizację jako pulpit. Tak btw to też kiedyś miałem podobny problem.
przywrócone 2 kwietnia 2023 przez Damian66

Dzięki wielki! pomogło mi to dużo mam już zainstalowany sterownik ale na pendrive. i teraz pytanie który mam wybrać do zainstalowania już na laptopie

komentarz 2 kwietnia 2023 przez tangarr Mędrzec (155,140 p.)
Raczej nie ma znaczenia, który wybierzesz. Oba wpisy wskazują na ten sam plik.
Dzięki, już wszystko zostało zrobione i laptop w końcu działa. Dzięki wszystkim za pomoc

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 959 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 932 wizyt
–6 głosów
0 odpowiedzi 1,715 wizyt

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,663 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...